Gelişmekte olan bir yerleşim yeri: Kurtköy’ün beşeri ve iktisadi coğrafyası - Zehiravcı, Ahmet (My University, 2006)
GELİŞMEKTE OLAN BİR YERLEŞİM YERİ: KURTKÖY’ÜN BEŞERİ VE İKTİSADİ COĞRAFYASI ( ÖZET ) AHMET ZEHİRAVCI Kurtköy Pendik ilçe sınırları içerisinde kuzeyde yer almaktadır. Eğimi % 5-15 arasında değişmektedir. Bu saha 40 derece 55 dakika 05 saniye kuzey paraleli 29 derece 17 dakika 05 saniye doğu boylamında yer alır. Araştırma sahasının yüz ölçümü 23,2 km2 ‘dir. Saha NW-SE yönünde uzanır. Kurtköy, bu topoğrafya içerisende batıda Aydos Dağı, doğuda Çatal Dağı, güneydoğusunda Değirmen Tepesi arasında çanaklaşarak çevresine göre çukur bir alanda Büyük dere ve kolları arasındaki havza tabanında bulunan, denizden 60 m. yükseklikte güneyde yer alan Marmara Denizine doğru eğimi azalan bir strüktüre sahiptir. Zemin arkoz ve kuvarsitlerden meydana gelmiştir. Kireçsiz kahverengi topraklar bulunur. Kurtköy, Marmara Bölgesinin Kocaeli yarımadasında Marmara Denizi'ne doğru eğimin azaldığı bir mevkide bulunur. Yörede Akdeniz iklimi ile Karadeniz iklimi arasında bir geçiş iklimi tipine sahiptir. Bitki örtüsü iskan sahalarının bulunduğu yerlerdeki bahçelerde, gecekondu çevrelerinde kavak ağaçları da yoğunluk kazanmaktadır. Bu gün ise doğal bitki örtüsünün yoğunluk kazandığı saha ise Kurtköy'ün batısında yer alan Aydos dağı ve yakın çevresidir. Kurtköy'ün 1935–2005 yılları arasındaki 70 yıllık devrede nüfus miktarı 45349 kişi artarak, nüfusta bu süre içinde 136.4 kat artma meydana gelmiştir. 1960–2005 yılları arasındaki hızlı nüfus artışını sağlayan 2 temel etken vardır. Bunlar; doğumlar ve göçlerdir. 2005 yılı İstanbul Sanayi Odası kayıtlarına göre Kurtköy'de irili ufaklı 56 sanayi tesisi bulunmaktadır. Kurtköy'de en fazla sanayi tesisini % 28,6 ile metal sanayisi oluşturmaktadır. Kurtköy’de en çok işçinin çalıştığı sanayi sektörü 770 kişi ile metal sanayi üretimi gelmektedir. En az işçi ise 144 kişi ile gıda sektörü oluşturmaktadır. Kurtköy’de özellikle havaalanının ve formula pistinin hizmete girmiş olması yörede yapılaşma ve hizmet sektöründe de çeşitlenme de artmasına sebep olmuştur. Bu tip değişimler Kurtköy'ün önümüzdeki yıllarda gelişen nüfus özelliğine rağmen köy–şehir arasındaki geçiş tipinden kurtararak tam anlamıyla bir kent görünümüne bürünmesine sebep olacaktır. THE DEVELOPING HABITAT: HUMAN AND ECONOMİC GEOGRAPHY OF KURTKÖY AHMET ZEHİRAVCI Kurtköy is in the north, inside of the border line of Pendik county. Inclination is between 5-15 %. This area is at 40055' 05'' north latidude 29055'05'' east longitude. The area of the survey is 23,2 km2 . The area lies in NW-SE direction. Kurtköy has a structure which is among Aydos Mountain in the west, Çatal Mountain in the east, Değirmen Hill in the southeast and among big river branches; which is at the catchment basin which is dished, has 60 m altitude above sea level; and has an inclination decreases in the direction of Marmara Sea in the south. The ground is consist of arcosis and cuvarsits. The soil is without leme and brown. Kurtköy places in an area of which inclination decreases through Marmara Sea, on Kocaeli Peninsula in Marmara Region. The climate is a passing kind from Mediterennian Climate to Black Sea Climate. Poplar trees are consantrated in pupulating areas, gettos and gardens. Todays natural plantation's area is at the west of Kurköy, on Aydos Mountain and nearby it. In the 70 years period between 1935-2005, the population increased 136.4 times as 45349 people. There were two basic effect for the increasing of the population between 1960-2005. These are newbirths and migrations. There are 56 small or big industrial constitutions in Kurtköy according to Istanbul Chamber of Industry 's records. The most industrial constitutions are metal industries with the percentage of 28.6. The most workers are in metal industry and production with the number of 770. The less workers are in food industry with the number of 144. In Kurtköy, starting of airpot and formula racing circuit have caused building and service sector to increase and diversify in the region. In the following years, developments will open a way to have a town appearance from the half willage and half town appearance beside its changing population characteristics.
Keywords: Kurtköy (İstanbul, Türkiye)_Coğrafya