Kalp yetersizliği hastalarında yatış pozisyonunun periferik oksijen saturasyon düzeyine etkisi - Özmen, Ezgi Cesur (My University, 2019)
Kalp Yetersizliği Hastalarında Yatış Pozisyonunun Periferik Oksijen Saturasyon Düzeyine EtkisiÖğrencinin Adı: Ezgi Cesur Özmen Danışmanı: Prof. Dr. Şule Ecevit Alpar Hemşirelik Anabilim DalıAmaç: Bu çalışma, kalp yetersizliği hastalarında farklı yatak başı açılarında (30, 45, 60 derece) sağ lateral ve supine pozisyonun periferik oksijen saturasyonuna etkisinin değerlendirilmesi amacıyla yapıldı.Yöntem: Araştırmanın örneklemini 1 Ocak – 1 Ekim 2017 tarihleri arasında kardiyoloji kliniğine yatışı yapılan ve örnekleme alınma kriterlerini karşılayan 60 hasta oluşturdu. Araştırmacı tarafından pozisyonlandırılan hastalardan alınan veriler Veri Toplama Formu’na kaydedildi.Yatak başına açı verilirken trigonometriden yararlanıldı.Bulgular: Yatak başı 60 derece olduğunda elde edilen periferik oksijen saturasyonu değerleri; diğer açılarda (30, 45 derece) iken elde edilen değerlerden istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük olarak saptandı (sırasıyla; p=0,002, p=0,001).Sonuç: Her bir pozisyona göre açı değerlendirildiğinde yatak başı yükseldikçe hastaların periferik oksijen saturasyonlarının azaldığı saptanmıştır. Bu grup hastaların yatak başı 30 derece yükseltilerek supine pozisyonunda yatırılmasının periferik oksijen düzeyi açısından uygun olduğu söylenebilir. Herhangibir nedenle yatak başı 60 dereceye yükseltilmek isteniyorsa hastaya sağ lateral pozisyon verilmesi uygun olacaktır.

The Effect of Lying Position in the Level of Peripherical Oxygen Saturation in Patients with Heart FailureObjective: This study aims to evaluate the impact of right lateral and supine positions in various bedhead angles (30, 45, 60 degrees) on peripherical oxygen saturation.Methods: The sample patients of this research were the 60 patients who were taken to the Cardiology clinic between January 1 and October 1, 2017 and who could match the criteria for being samples of the study. The data collected from the patients who were positioned by the researcher were registered in the Data Collection Form. Trigonometric calculations were used in the positioning of the bedhead.Results: Statistically, the level of peripherical oxygen saturation when the bedhead was positioned at 60 degrees was significantly lower than the level of values at other angles (30, 45 degrees) (p= 0,002, p= 0,001 respectively)Conclusion: When the angle of the bedhead is evaluated alongside with each lying position, it has been observed that the level of peripherical oxygen saturation decreases as the bedhead angle increases. It can be said that it is appropriate for this group of patients to be placed in supine position by raising the bedside by 30 degrees in terms of peripheral oxygen level. If it is desired to raise the bed head to 60 degrees for any reason, it would be appropriate to give the patient a right lateral position.
Keywords: doku oksijenasyonu Elevation of bedhead; Hastalar; Health; Heart diseases; Kalp hastalıkları; lying position; Patients; periferik oksijen saturasyonu; peripherical oxygen saturation; pulse oksimetre; pulse oximetre; Sağlık; tissue oxygenation; Yatak başı yüksekliği; yatış pozisyonu