Uluslararasılaşmanın markalaşmadaki itici gücü: İnci Akü üzerine bir çalışma - ÇELİK, Ayben; DANACI, Tuğçe; ONAY, Meltem (My University, 2015)
Uluslararasılaşma günümüz işletmeleri için kaçınılmaz bir olgudur. Globalleşmenin yarattığı küresel rekabet, işletmelerin üretim ve pazarlama faaliyetlerini dünya ölçeğinde planlama zorunluluğunu doğurmuştur. İşletmeler de çeşitli modellerle uluslararasılaşmalarını gerçekleştirmektedirler. Uluslararasılaşma sürecinde, markalaşmayı başarabildikleri ölçüde pazarda kalıcı olma ve yüksek kazanç elde etme olasılıkları artmaktadır. Bu çalışma ile yabancı menşeli şirketlerle sermayeye dayalı kurulan stratejik ortaklıkların “uluslararasılaşmaya” kazandırdığı ivme ve uluslararasılaşmanın “markalaşma sürecinde” yarattığı itici gücün ortaya konması amaçlanmaktadır. Araştırmada, Turquality desteğinden yararlanan İnci Akü’nün, uluslararasılaşma ve markalaşma süreçlerindeki evreleri ve global ortaklarının bu süreçteki etkisi örnek olay yöntemiyle analiz edilmektedir. Araştırma sonucunda, işletmelerin iç ve dış dinamikler doğrultusunda, klasik uluslararasılaşma süreçlerinin dışında, stratejik yabancı ortaklıklar ile karşı tarafın şebeke ağına dahil olarak uluslararasılaşmalarını hızlandırabildiği ortaya çıkmıştır. Bu ortaklık girişimleri hem yönetim ve üretim bilgisinin transferini hem de sahip olunan ağdan yararlanma şansını yerli ortağa tanıdığından dış pazarlara entegrasyonu kolaylaştırmaktadır. Uluslararasılaşma da beraberinde markalaşma ihtiyacını doğurmakta ve süreç üzerinde hızlandırıcı rol oynamaktadır.
Keywords: Uluslararasılaşma; Markalaşma; Turquality; Internationalization; Branding; Turquality