Genel seçimler bağlamında Türkiye'de ilçe temelli seçim coğrafyaları, 2011-2018 - Bakırcı, Erman (My University, 2022)
Seçim coğrafyası çalışmaları, siyasal coğrafya çalışmalarının bir alt kolu olarak tanımlanabilir. Türkiye’de seçim coğrafyası ile ilgili çalışmalar son yıllarda hız kazanmakla birlikte bu alanda yapılan çalışmalar oldukça sınırlıdır. Bu tez çalışması, 2011, 2015 ve 24 Haziran 2018 Milletvekili Genel Seçimleri sonuçlarının ilçe temelli olarak kümeleme analiziyle ilçe düzeyinde oy verme örüntüsünün coğrafi dağılımını ortaya koymayı amaçlamıştır. K-ortalamalar tekniği ile yapılan kümelemeler sonucunda ilçe temelli güçlü bir oy verme örüntüsünün olduğunu, bu örüntünün daha önce yapılan il temelli çalışmalara oldukça benzediğini göstermektedir. Ayrıca, 2017 İlçe Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırmaları (SEGE) çalışmasının verilerini kullanarak ortaya çıkan seçim coğrafyaları ile ilçelerin sosyo-ekonomik gelişmişlik seviyeleri arasındaki ilişki analiz edildi.

Election geography studies can be defined as a sub-branch of political geography studies. Although studies on electoral geography in Turkey have gained momentum in recent years, studies in this area are limited. This thesis aimed to reveal the geographical distribution of the voting pattern at the district level with the district-based clustering analysis of the 2011, 2015 and 24 June 2018 Parliamentary General Elections. As a result of the clustering made with the k-means technique, it shows that there is a strong district-based voting pattern and this pattern is quite similar to the province-based studies done before. In addition, using the data of the 2017 District Socio-Economic Development Ranking Research (SEGE) study, the relationship between the electoral geographies and the socio-economic development levels of the districts was analyzed.
Keywords: Elections; Political geography; Seçimler; Siyasal coğrafya; Siyasi Coğrafya Elections; Turkey; Türkiye