Spor kulüplerinde spor yapan ve spor yapmayan ortaöğretim öğrencilerinin atılganlık düzeylerinin karşılaştırılması - Yıldırım, Cemil (My University, 2004)
SPOR KULÜPLERİNDE SPOR YAPAN VE SPOR YAPMAYAN ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN ATILGANLIK DÜZEYLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Adı ve Soyadı: Cemil YILDIRIM Danışman adı : Tayfun AMMAN Program : Spor Yöneticiliği Beden Eğitimi ve Spor

Araştırmanın amacı, bir spor kulübünde lisanslı olarak spor yapan ve spor yapmayan ortaöğretim öğrencilerinin atılganlık düzeylerini karşılaştırmaktır. 2002 - 2003 eğitim öğretim yılında gerçekleştirilen çalışma, ilişkisel tarama modeline uygun bir şekilde dizayn edilmiştir. Örneklemini Anadolu yakasından seçilen üç ilçenin sınırları içinde bulunan üç özel, altı resmi okuldan seçilen 142'si lisanslı olarak spor yapan, 198'i de spor yapmayan 340 öğrenciden oluşmuştur. Veri toplam aracı olarak Rathus Atılganlık Envanteri ve Bireyi Tanıma Çizelgesi kullanılmıştır. Verilerin toplanmasından sonra istatiksel çözümlemeler yapılmış ve bunun içinde SPSS 11,0 kullanılmıştır. Araştırmanın sonunda şu sonuçlar elde edilmiştir: Lisanslı olarak spor yapan öğrencilerin atılganlık puanı ortalamaları, spor yapmayan öğrencilerin atılganlık puanı ortalamalarından yüksektir. Bu farklılık p<0.001 düzeyinde anlamlıdır. Yine lisanslı olarak spor yapan erkek öğrencilerin atılganlık puanı ortalamaları, spor yapmayan erkek öğrencilerin atılganlık puanı ortalamalarından yüksektir. Bu farklılık p<0.001 düzeyinde anlamlıdır. Bir başka sonuçta, lisanslı olarak spor yapan kız öğrencilerin atılganlık puanı ortalamaları, spor yapmayan kız öğrencilerin atılganlık puanı ortalamalarından yüksektir. Bu farklılık p<0.001 düzeyinde anlamlıdır. Lisanslı olarak spor yapan kız öğrencilerin atılganlık puanı ortalamaları, lisanslı olarak spor yapan erkek öğrencilerin atılganlık puanı ortalamalarından yüksektir. Bu farklılık p<0.05 düzeyinde anlamlıdır. Yine lisanslı olarak spor yapan öğrencilerin bir hafta içinde yaptıkları sporun süresi ile atılganlık düzeyi puanları arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur, buna göre haftada beş gün spor yapan grubun atılganlık puanları, haftada bir gün spor yapan grubun atılganlık puanlarından daha yüksektir, diğer gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Diğer değişkeler açısından ise istatiksel olarak bir farklılık bulunamamıştır. THE COMPRASİON AMONG ASSERTİVENSS LEVELS OF SECONDARY STUDENTS WHO ENGAGE IN SPORT OR DON'T ENGOPE IN SPORT IN SPORT CLUBS Summary The aim of this research is to compare the assertiveness levels of the secondary school students who carry out any kind of sport in sport clubs, or don't..Some of them have licenses whereas others don t have licenses. The study, which was made in 2002-2003 Academic Year, was designed in an appropriate way of the correlational method. The sample consists totally 340 students,198 of them licensed , and 142 of them don t license. These students were chosen from three private schools and 6 government schools located in three different borders in Anatolian Region of İstanbul, ın Turkey. In oreder to collect data, Rathus assertiveness ınventory and personal ınformation sheet have been used as a tool. After collecting data,statistical analyses were done and in order to achieve this the programme of SPSS 11.0 was used. At the end of the this research, those results have been obtained. The average points of assertiveness of the licensed students are higher than the average points of asssertiveness of the unlicensed students. This diffrentation is meaningful at the level of p….Again, the average of assertiveness points of the licensed male students is higher than the average of assertiveness points of the male students who do not do sports. This differetiation is meaningful at the level of p<0.001. Another result is that the avarage of assertiveness points of the female students who are licensed to do sports is higher than the avarage of assertiveness points of female students. Who do not do sports. This differentiation is meaningful at the level of p<0.001. The avarage of assertiveness points of female students is higher than the avarage of assertiveness points of male students. This differintation is meaningful at the level of p<0.005. Again, there is a significant diferences between those who make exercises at five days of a week and a day a week among licenced students. It hasn't been found a diffarence statistically by means of other variables.
Keywords: Spor