Bursa ili ve çevresinde sanayi, göç, eğitim ilişkisi ve sorunları - Odabaş, Fatih (My University, 2004)
BURSA İLİ VE ÇEVRESİNDE SANAYİ, GÖÇ, EĞİTİM İLİŞKİSİ VE SORUNLARI ÖZET Araştırmamıza konu olan saha, Marmara Bölgesi'nin Güney Marmara Bölümü'nde Bursa il sınırları içerisinde bulunan Osmangazi, Nilüfer, Yıldırım merkez ilçeleri ile Gürsu ve Kestel ilçelerinin idari sınırlarıdır. Kuzeyde Avdan Dağları ve uzantısı olarak değerlendirilebilecek Katırlı Dağları'nın güney eteklerinden başlayıp güneyde Uludağ'ın büyük bir bölümünü içine alan araştırma sahamızın kuzeyinde Gemlik ve Mudanya ilçeleri, batısında Karacabey ve Mustafakemalpaşa ilçeleri, güneyinde Orhaneli ve Keles ilçeleri, doğusunda da Yenişehir ve İnegöl ilçeleri bulunmaktadır. Araştırma sahamız 200 km2'lik yüzölçüme sahip Bursa Ovası'nı merkez almak suretiyle yaklaşık olarak 1700 km2'lik bir alan dahilindedir ki bu saha il sınırlarının yaklaşık %15'ine tekabül etmektedir. Sahanın matematik konumuna gelince; araştırma sahamız, 39o58ı-40o33ı kuzey paralelleri ile 28o44ı-29o33ı doğu meridyenleri arasında bulunmaktadır. Bursa, Uludağ'ın güney eteklerinden, daha güneye, eğimin %5 civarına indiği Bursa Ovası'na doğru, gelişme gösteren ve ilk yerleşilen alanlar dikkate alındığında bir dağ eteği yerleşmesi özelliği gösteren bir ilimizdir. Yükselti yaklaşık 100m civarından başlar ki bu değer ovanın yükseltisidir, gerek kuzeye gerekse güneye gidildikçe, iyiden iyiye keskinleşen bir hat doğrultusunda artar. Çünkü gerek kuzeyde (Katırlı Dağları), gerekse güneyde (Uludağ) iki yüksek kütle vardır. İl sınırları içerisinde iklim genel olarak Akdeniz iklimi olmakla birlikte araştırma sahamız dahilinde yer alan ovada Marmara Geçiş İklimi, dağlık sahada ise Karasal İklim hakim duruma geçmektedir. Sahanın hidrografik özelliklerine baktığımızda; çok sayıda akarsu ve iki adet baraj gölü bulunmaktadır. Başlıca akarsuları; Nilüfer çayı, Deliçay, Kocabalık deresi; baraj gölleri ise; Doğancı ve Demirtaş baraj gölleridir. Fatih ODABAŞ THE RELATIONSHIP AND PROBLEMS BETWEEN INDUSTRY, MIGRATION AND EDUCATION IN BURSA AREA.

Our searching area contains borders of centre towns (Osmangazi, Nilüfer and Yıldırım) and with Gürsu and Kestel towns which are inside the borders of Bursa city in south Marmara side of the Marmara area. In the north of our research area which includes a great part of Uludağ in the south starting at the southern foot of Katırlı mountain which can be considered as the extension of Avdan mountains in the north are Gemlik and Mudanya, in the west Karacabey and Mustafakemalpaşa, in the south Orhaneli and Keles and in the east Yenişehir and İnegöl. Our searching area takes as the center the Bursa plain that has 200km2 of surface measurement. This area contains fifteen percent of the city borders. According to mathematical position of this area; our searching area is between 39o58ı-40o33ı north parallels and 28o44ı-29o33ı east meridians. If the first established and developed areas are considered, Bursa is one of our cities which shows the features of foot of mountain establishing. Bursa is founded from foot of mountain of Uludağ to the southern side of Bursa plain (the slope is reduced about the five percent). The elevation starts about 100m (Its the plains elevation). And this elevation increases in the certain determined lines in the south or north side. Because there are two high masses in the north (Katırlı mountains) and in the south (Uludağ). In city borders, the climate is usually the Mediterranean climate, but the Marmara climate is seen in the plain that contains in our research, and territorial climate is seen in the area that is full with mountains. If we check the hidrograffic of this area; there are a lot of rivers and two barrage lakes. Nilüfer çayı, Deliçay, Kocabalık deresi are the rivers; Doğancı and Demirtaş are the barrage lakes of this area. Fatih ODABAŞ
Keywords: Türkiye_Göçler_Bursa