Avrupa ülkelerinde ve Türkiye'de çocuk ve ergen psikiyatrisi eğitimi - (:unkn) unknown (My University, 2004)
Amaç: Bu yazıda, Avrupa ülkelerindeki psikiyatri ve çocuk ve ergen psikiyatrisi eğitiminin içeriği, süresi, yapısı, eğitime seçilme ve bitirme koşulları ve eğitim sürecinde karşılaşılan sorunların Türkiye ile karşılaştırılarak incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Avrupa Psikiyatri Asistanları Federasyonu (APAF-European Federation of Psychiatric Trainess) üyesi, Türkiye’nin de içinde bulunduğu 21 ülkenin temsilcilerinin hazırladığı ve elektronik posta yoluyla bize gönderilen, ülkelerin psikiyatri ve çocuk psikiyatrisi eğitimi hakkındaki veriler incelenmiş, ülkemizdeki verilerle karşılaştırılmıştır. Bulgular: Psikiyatri ve Çocuk Psikiyatrisi eğitiminin süresi 4-6,5 yıl arasında değişmektedir. Eğitime seçilme şekli bazı ülkelerde ülke genelinde bir sınavla olurken, bazılarında belirli bir bekleme listesi oluşturulmaktadır, bazılarında da sınavsız kabul söz konusudur. Söz konusu 21 Avrupa ülkesi içinde, Türkiye ile birlikte 15 ülkede asistan karnesi (log-book) uygulamasına başlanmıştır. Dokuz ülkede psikoterapi eğitimi zorunlu olarak eğitimin bir parçası iken, Türkiye ile birlikte 12 ülkede isteğe bağlıdır. Birçok ülkede eğitim süresi içinde pediyatri rotasyonu uygulanmaktadır. 21 ülkenin 12’sinde bitirme sınavı vardır. Tartışma: Avrupa ülkelerinde psikiyatri ve çocuk psikiyatrisi eğitimi, süre, yapı, içerik, seçilme koşulları ve bitirme sınavı uygulaması gibi alanlarda şarklı uygulamalar içermektedir. Türkiye’deki eğitim süre, yapı ve içerik açısından Avrupa geneli ile uyumludur. Ancak henüz APAF üyesi ülkeler arasında psikiyatri ve çocuk psikiyatrisi eğitimi standart değildir. Bu alanda Avrupa ülkeleri arasında uyum ve işbirliğinin gelişmesinde ve uygulamada karşılaşılan sorunların giderilmesinde Avrupa Tıp Uzmanları Birliği (ATUB-Union of European Medical Specialities) ve Avrupa Psikiyatri Asistanları Federasyonu (APAF) gibi uluslar arası birliklerin rolü oldukça önemlidir.

Objective: We aimed to investigate and compare content, period, structure of psychiatry and child and adolescent psychiatry training among European countries and Turkey; conditions to start and to finish the training and problems lived during training. Method: Data is collected from 21 European countries including Turkey, via European Federation of Psychiatric Trainees- EFPT delegates of each country, who sent us electronic mails for our specific questions about psychiatry and child and adolescent psychiatry training in their countries. Results: Total psychiatry and child and adolescent psychiatry training period is between 4 and 6.5 years. To start, some countries have a national examination, whereas some do not apply any examination and some have waiting lists. Including Turkey, fifteen countries among 21 had started to use "log-books". In nine countries psychotherapy training is compulsory, but in the other 12 countries, like Turkey, it depends on your department. Most of the countries have pediatrics training included. Twelve of 21 country have examination to finish the specializiation. Discussion: Psychiatry and child and adolescent psychiatry training among European countries have several differences on content, structure, period and conditions to start and to finish. Turkey has a similar training with general application in Europe in terms of structure, content and period. However, psychiatry and child and adolescent psychiatry training in the member countries of EFPT are not standardized and harmonized yet. The role of Union of European Medical Specialities (UEMS) and EFPT on harmonization, coordination and resolving the problems in application among European countries is very important.
Child and adolescent psychiatry training in European countries and Turkey
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Uluslararası İlişkiler; Hukuk; Sosyal Çalışma; Sosyoloji