Türkiye’de gerçekçi matematik eğitimi ile ilgili yapılan lisansüstü tezlerin incelenmesi - Yetimakman, Ali İbrahim (My University, 2023)
Bu çalışma ile Türkiye’de GME yaklaşımı konulu lisansüstü tez çalışmaları incelenip analiz edilerek eğilimlerinin ortaya koyulması ve GME uygulamalarının öğrenci kazanımları üzerindeki etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada 2022 yılı Kasım ayına kadar yayınlanmış GME yaklaşımı konulu 76 lisansüstü tez çalışması nitel araştırma yaklaşımı olan meta-sentez yöntemiyle derinlemesine incelenip içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Bu analiz sonuçları incelenen lisansüstü tez çalışmalarının ilgili temalara işlenmesi suretiyle araştırmacının oluşturduğu “Gerçekçi Matematik Eğitimi Tez Analiz Formu”na her bir lisansüstü tez çalışması ayrı ayrı kaydedilmiştir. Elde edilen bulgular ışığında GME yaklaşımı konulu çalışmaların 2019 yılında kayda değer bir artış gösterdiği, çalışmaların çoğunun yüksek lisans türünde olduğu, en çok çalışma yapılan üniversitelerin Çukurova Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi olduğu, çalışmalarda çoğunlukla nicel araştırma yaklaşımının tercih edildiği, en çok tercih edilen araştırma desenlerinin deneysel desen, açıklayıcı desen ve durum çalışması deseni olduğu, en çok çalışmanın ortaokul grubuyla yapıldığı, ortaokul grubundan da en çok 6. sınıf seviyesinin tercih edildiği, örneklem büyüklüğünün çoğunlukla 31-50 arası olduğu, en çok tercih edilen veri toplama araçlarının başarı testleri, alternatif araçlar, ölçek ve görüşme-mülakat olduğu, en çok tercih edilen veri analiz yöntemlerinin t-testi, içerik analizi, betimsel analiz ve non-parametrik testler olduğu, non-parametrik testler içinde de en çok Mann Whitney-U testinin tercih edildiği görülmüştür. GME uygulamalarının öğrenci kazanımları üzerine etkisi üzerine yapılan inceleme ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde GME yaklaşımıyla öğretimin, MEB matematik dersi öğretim programında yer alan etkinliklerle öğretime göre akademik başarı, bilginin kalıcılığı, üstbilişsel beceri, problem çözme ve/ veya kurma başarısı, matematik tutumu, matematik motivasyonu, problem çözmeye yönelik tutum, matematik öz bildirimi ve matematik kaygısı üzerine pozitif etkili olduğunu, istatistiksel düşünme becerisi, matematik öz yeterlik ve başarı güdüsü üzerine ise anlamlı bir etkisinin olmadığını göstermiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda nitel veya karma araştırma yöntemlerinin kullanıldığı ve örneklemi öğretmenler, lisans öğrencileri veya dokümanların tercih edildiği üst bilişsel beceri, istatistiksel düşünme becerisi, başarı güdüsü, matematik öz yeterlik algısı ve matematik öz bildirimi gibi kazanımların tercih edildiği çalışmalara ağırlık verilmesi önerilmiştir.

This study aims to examine and analyze the postgraduate thesis studies on the GME approach in Turkey to reveal the trends and to determine the impact of GME practices on student outcomes. In this study, 76 graduate thesis studies on the GME approach published until November 2022 were examined in depth with the meta-synthesis method, which is a qualitative research approach, and analyzed by content analysis method. The results of this analysis were recorded separately in the Realistic Mathematics Education Thesis Analysis Form created by the researcher by processing the analyzed graduate thesis studies into the relevant themes. In the light of the findings obtained, the studies on the GME approach showed a significant increase in 2019, most of the studies were in the master's degree type, the universities with the most studies were Çukurova University and Atatürk University, the quantitative research approach was mostly preferred in the studies, the most preferred research designs were experimental design, explanatory design and case study design, most of the studies were conducted with the middle school group, and the 6th grade level was mostly preferred from the middle school group. grade level was preferred, the sample size was mostly between 31-50, the most preferred data collection tools were achievement tests, alternative tools, scales and interviews, the most preferred data analysis methods were t-test, content analysis, descriptive analysis and non-parametric tests, and among the non-parametric tests, Mann Whitney-U test was the most preferred. The study on the effect of GME practices on student achievements showed that teaching with GME approach at primary, secondary and high school levels had a positive effect on academic achievement, retention of knowledge, metacognitive skills, problem solving and/ or construction success, mathematics attitude, mathematics motivation, attitude towards problem solving, mathematics self-report and mathematics anxiety, but had no significant effect on statistical thinking skills, mathematics self-efficacy and achievement motivation compared to teaching with activities in the MoNE mathematics curriculum. In line with these results, it is suggested to focus on studies in which qualitative or mixed research methods are used and in which teachers, undergraduate students or documents are preferred as samples, and in which gains such as metacognitive skills, statistical thinking skills, achievement motivation, mathematics self-efficacy perception and mathematics self-report are preferred.
Examination of graduate thesis on realistic mathematics education in Turkey
Keywords: Dissertations, Academic; Gerçekçi matematik eğitimi; İnceleme; Learning and teaching; Matematik; Matematik eğitimi; Matematik eğitimi yaklaşımı; Mathematic; Mathematics education; Mathematics education approach; Meta-sentez; Meta-synthesis; Öğrenim ve öğretim; Realistic mathematics education; Review; Tezler, Akademik