Dijital oyunlarda biyopolitik söylem ve anlatı : The Sims 4 örneği - Cansever, Ayten Bengisu (My University, 2021)
Biyoiktidar bedenlerin kontrol edilmesini ve nüfusun yönetilmesini sağlamak için sayısız ve farklı tekniklerin kullanılması aracılığıyla yaşamın tüm alanlarına, kurumlarına, bilgi ve hatta ilişkiler ağına nüfuz ettiği düşünülen bir yönetimsellik pratiğidir. Yaşam üzerine temellenen biyoiktidar bireyleri özneleştirmek, bedenleri kontrol etmek ve nüfusu yönetmek için sayısız teknik ve teknoloji kullanılmaktadır. Günümüzde biyoiktidar yeni iktidar tekniklerinden biri olan yeni medya araçlarını kullanarak bedenleri ve nüfusu kontrol etmektedir. Bulunduğumuz çağda her türlü medyaaracı fikir, ideoloji ve söylemlerini geniş kitlelere ulaştırmada ve bireylerin tüm bunları içselleştirilmesinde bir araç olarak kullanılmaktadır. Bahsedilen bu araçlardan bir tanesi de dijital oyunlar olarak ele alınabilir. Tarihsel süreç içerisinde değişime ve dönüşüme uğrayan “oyun” fenomeninin dijitalleşme ve endüstrileşmenin etkisiyle birlikte doğal “oynama” dürtüsü üzerine inşa edilen biyopolitik söylemin yeniden üretildiği bir alana dönüşmüştür. Yeni bir tür iktidar tekniği olan dijital oyunlar biyopolitik stratejide olduğu gibi “kolektif bedenlere” ve “tür olarak insana” (man-as-species) odaklanmaktadır. Bu tezde dijital oyunlarda yer alan söylemin ve anlatının gerçek hayatta nüfusu kontrol etme, bedenleri denetleme, düzenleme ve özneleştirme gibi biyopolitik stratejilerle paralellik gösterdiği düşünülmektedir. Bir başka ifadeyle bu tezde biyoiktidarın dijital oyunlarda yer alan söylem ve anlatılarda kendini yeniden inşa ettiği varsayılmıştır. Bu varsayım doğrultusunda tezde dijital oyunlar, biyopolitikanın yeni bir iktidar tekniği olarakkonumlandırılan dijital oyunların hem anlatısallığına hem de etkileşimselliğine gömülü olan söylem ve anlatıları tartışmaya açmak ve analiz etmek hedeflenmiştir. Bu konu odağında dijital oyunlara biyopolitik yaklaşım hem ulusal hem de uluslararası literatürde bir ilk niteliği taşımaktadır. Dolayısıyla dijital oyunları biyopolitikanın bir uzantısı olarak konumlandıran bu tezin gelecek çalışmalara bir kaynak ve aynı zamanda dayanak noktasıteşkil etmesi amaçlanmıştır. Tez teorik ve uygulamalı olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Tezin teorik kısmında çalışmanın omurgasını oluşturan biyoiktidar ve dijital oyunlar kavramları derinlemesine açıklanmıştır. Tezin uygulama bölümünde ise dijital oyunlarda yer alan söylem ve anlatı biyopolitika kıskacında The Sims 4 örneği üzerinden eleştirel söylem çözümlemesi yöntemiyle tartışmaya açılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre günümüzün popüler oyunlarından biri olan The Sims 4’ün içerisinde yer alan özne, beden, yaşam-ölüm, nüfus, ilişki ağı ve mekân gibi unsurlara bakıldığında biyopolitik söylemi destekler nitelikte olduğu görülmüştür.

Biopower is a governance practice that is thought to penetrate all spheres of existence, all institutions of society, the network of knowledge and even relationships between subjects, using numerous and different techniques to ensure “the subjugation ofbodies and the control of populations”. Biopower that can be explained as power based on “make life and let die” strategy, uses numerous techniques and technologies to subjectification of individuals, subjugation of bodies and the control the population. Today, bio-power control the bodies and population using new media tools which is one of the new techniques of power. In this era, it is thought that all kinds of media are used as a tool to convey their ideas, ideologies and discourses to large masses and also to ensure that all these are internalized by the large masses. One of these media tools can be considered as digital games. The phenomenon of playing a game, which has been change and transformed in the historical process, has been turned into a field where biopolitical discourse built on the natural impulse playing and reproduced biopolitical discourse with the effect of digitalization and industrialization. Digital games, which are considered as a new kind of power technique, focus on collective bodies and man-asspecies just like in biopolitical strategy. In this thesis, it is thought that the discourse and narrative in digital games are in parallel with biopolitical strategies such as controlling and regulation the population, subjugation of bodies etc… In other words, in this thesis, it is assumed that biopower reconstructs itself in the discourses and narratives in digital games. In line with this assumption in thesis, digital games were positioned as a new power technique of biopolitics; it is aimed to discuss and analyze the discourses embedded in both the narrative and interactivity of digital games. In the focus of this topicin the thesis, the biopolitical approach to digital games is a first study in both national and international academic literature. This thesis, which positions digital games as an extension of biopolitics, is intended to be a source and a basis for future studies. The thesis consists of two parts which are theoretical and practical. In the theoretical part of the thesis, the concepts of biopower and digital games that form the backbone of the study are explained in depth. In practical part of the thesis, the biopolitical discourse and narrative in digital games were discussed with the method of critical discourse analysis on the example of “The Sims 4”. According to the findings obtained from the research, it is seen that the elements such as subject, body, life-death, population, relationship and space in The Sims 4 which is one of today's popular games, supports the biopolitical discourse.
Keywords: Anlatı; Biopolitics; Biopower; Biyoiktidar; Biyopolitika; Dijital Oyun; Discourse; Governmentality; Interpersonal communication; Kişilerarası iletişim; Narratives; Psikolojik yönleri; Psychological aspects; Social aspects; Sosyal yönleri; Söylem; The Sims 4; The Sims 4. Digital games; Video games; Video oyunları; Yönetimsellik