Kıraât öğretiminde Mısır tarîki : İsmail Bayrı (Kesik Bacak) örneği - Atalay, Muhammed Ali (My University, 2019)
Kıraat ilminin tarihsel sürecinde ortaya çıkan farklı metodlar ile kıraat alimleri tarafından bu ilmin eğitim ve öğretimi gerçekleştirilmiştir. Asrımıza kadar ulaşan bu yöntemlerden birisi de Osmanlı zamanında Ali b. Süleyman el-Mansûrî ile birlikte ülkemizde yaygınlaşan Mısır tarikidir. Osmanlı sonrası kıraat ilminin öğretimini Mısır tariki üzere gerçekleştiren alimler, bu ilmin hayatta kalmasında büyük rol oynamıştır. Yaşadığı dönemindeki en yetkin kıraat alimlerinden icazetini alan, küçük yaşlarda geçirdiği bir kaza sonrası bacaklarını kaybettiği için Kesikbacak İsmail Efendi diye tanınan İsmail Hakkı Bayrı, Cumhuriyet Dönemi’nde pek çok öğrenci yetiştirip, Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan onaylı icazetname vererek kıraat ilminin ve bu ilmin ana usûllerinden Mısır tarikinin canlı tutulmasında büyük rol oynamıştır. Bu çalışmada kıraat ilminin tabi tutulduğu çeşitli sınıflandırmalar ve Mısır tarikinin geçmişten günümüze uzanan tarihçesinin yanı sıra bu tarikin temel kuralları ve içeriğinden bahsedilerek, Mısır tarikinin meşhur temsilcilerinden İsmail Hakkı’nın kıraat ilmine olan katkıları incelenmiştir.

The education and training of Qiraah recitation was carried out by various theologists with different methods that emerged overhistory. One of these methods that is still known today is Misir Tariki’s, which became widespread in our country together with Ali b. Süleyman al-Mansûrî’s. The masters who followed the lead of Misir Tariki, played a crucial role for the survival of this theology. Ismail Hakkı Bayrı, also known as Kesikbacak Ismail Efendi after losing his legs after an accident, raised thousands of students after the Republican Period and provided them with certificates authorised by the Presidency of Religious Affairs, which played a crucial role for the survival of Misir Tariki’s recitation. In this study, the various classifications of Quran recitation and the history of the Misir Tariki’s perspective will be discussed in detail with basic rules and also, the contributions of Ismail Hakkı Bayri to his recitation.
Keywords: Egyption Tariq; Islam; İslam; Kesikbacak Ismail; Kesikbacak İsmail Hakkı Bayrı Qıraah; Kıraat; Kurrâ; Mısır tariki; Qurrah