Çok değişkenli varyans analizi ile astroloji ve kişilik özelliklerinin uyumunun incelenmesi - Bozkurt, Gözde (My University, 2018)
Kişilik, pek çok faktörün bir araya gelmesiyle oluşmuş karmaşık bir kavram olmakla birlikte bireylerin temel özelliklerindeki farklılıklardır. Her bireyin farklı kişilik özelliklerine sahip oluşu bu kavramın eşsiz olduğunu göstermektedir.Kişilik, karakter kavramından pek çok yönüyle ayrılmaktadır. Büyük bir kısmı genetik mirastan gelen özelliklerle oluşan kişilik, sonradan edinimle oluşan karakterden temel olarak ayrılmaktadır. Bireylerin davranışları ile iletişim içerisinde olmasıyla gelen psikolojik, toplumsal ve siyasi tüm olayların temelinde insan vardır. Gerek pozitif bilimlerde gerekse metafizikte her araştırmanın başlangıç noktası insandır. Bir bilim dalı olarak kabul görmeyen astrolojide de en eski medeniyetlerden bu yana kişilik özellikleri üzerinde durulmaktadır. Özelliklerin belirlenmesiyle tanımlanmaya çalışılan kişilik sonrasında insanlığı ilgilendiren tüm konular hakkında bilgi sahibi olmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada, astrolojik kişilikler ile kişilik kuramlarına dayanan beş faktör kişilik modeliyle belirlenen özellikler arasındaki ilişkinin incelenmesi hedeflenmiştir. Bu amaç ile neden-sonuç yapısı ortaya koyan Çok Değişkenli Varyans Analizi kullanılarak, astrolojide olduğu şekilde doğum döneminin kişilik üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bulgular kişilik farklılıklarının nomotetik kişilik tanımlarını açıklayabildiğini desteklemektedir.

Personality is a complex concept that occurs as a result of many factors, although the differences in the basic properties of individuals. The fact that every individual have different personality characteristics and shows that this concept is unique.Personality is separated from character concept in many ways. A large part of the personality formed by the characteristics inherited from the genetic heritage is basically separated from the later acquired character. People are the basis of all the psychological, social and political events that come into being through communication with the behavior of individuals. In both positive sciences, metaphysics is the starting point of any research. After the personality tried to be defined by determining the characteristics, it tried to have knowledge about all the topics that concern humanity. In this study, it was aimed to investigate the relationship between astrological personalities and the characteristics determined by the five factor personality model based on personality theories.
Keywords: Analiz; Analysis; Astrological personality; Astrology; Astroloji; Astrolojik kişilik; Astrolojik Kişilik Personality; Beş faktör kişilik envanteri; Beş faktör kişilik modeli; Burçlar; Character; Five Factor Personality Model; Five-factor model of personality; istatistik; İstatistiksel yöntemler; Karakter; Kişilik; Kişilik analizi; Kişilik Kuramları; Kişilik Özellikleri; Personality; Personality analysis; Personality Characteristics; Statistic; Statistical methods; Theories of Personality; Variance analysis; Varyans analizi; Zodiac