Uzaktan kontrol ve monitör işleminin TCP ve UDP network (Bilgisayar Ağı) protokolleri ile donanım bağımsız olarak bir istemciden (Client) gerçekleştirilmesi. - Çoban, Cem (My University, 1999)
Internet and common communication devices become a part of our life. In such an environment, we can not limit to use these kind of devices for only communication purposes, but also it can be very useful enterprise to make use of them in processes that require remote control and include dangerous effects on health of human being. In the first part of the thesis, TCP/ IP (Transmission Control Protocol / Internet Protocol) that Internet communicates over it is observed. Two different producers including a fix standard apply this protocol. First of all, characteristics and basis of this fix standard is discussed. Then, the work of TCP/ IP protocol and functional characteristics are given. TCP/ IP protocol offers interfaces for different programming languages. The first socket programming interface that is written for C programming language is observed and the use of this protocol in C programming language is explained. In the second part, basic Client/ Server architecture and how to apply this with JAVA is described. Applications that are developed with JAVA can usually communicate with TCP/ IP and UDP/ IP protocols. Two example programs that are developed with JAVA programming language, including these protocols and their working principles are explained. The latest type of Client/ Server architecture, multi-tier Client/ Server architecture and distributed object base Client/ Server architecture are the final concepts of this part. The most comprehensive part of the thesis includes the aim of the thesis. It also includes investigation, design and test methods. Part list of stepper motor control card that is the one part of this job, its working principles and detailed information is available. The working principle and flow chart of Client/ Server control and monitoring application that is written with JAVA and Delphi programming languages are explained. Investigation and comments part includes tests that are used to realise the thesis. The test of a client application that is developed with JAVA is tested on a Unix based operating system called Sun Solaris 2.5.1 environment and results are extensively investigated. In the conclusion part, Client/ Server architecture to control the designed control card is declared and in which service areas we can use and what are advantages of such a system are discussed. At the same time, ideas that can be the next step of these studies take part of the conclusion.

Çağımızda yaygın iletişim araçlarının ve İnternetin hayatımızın neredeyse her noktasına girmiş olduğu bir ortamda bu altyapıyı sadece iletişim, haberleşme amaçları için değil bunun yanında uzaktan kontrol gerektiren ve insanların bulunamayacağı tehlikeli ortamlarda kullanmak faydalı bir girişim olacaktır. Bu tez çalışmasının ilk bölümünde, İnternetin üzerinde haberleştiği, bilgisayar ağı protokolü olan TCP/ IP (Transmission Control Protocol / Internet Protocol) incelenmiştir. Bu protokol bir standart dahilinde birden fazla üretici tarafından uyarlanmaktadır. Öncelikle bu standardın ortaya koyduğu temellerden bahsedilmiştir. Daha sonra TCP/ IP protokolünün çalışması ve işlevsel nitelikleri üzerinde bilgi verilmiştir. TCP/ IP protokolü birçok programlama diline arayüzler sunmaktadır. Bu arayüzlerden ilki olan C programlama dili için socket programlama arayüzü incelenerek, bu protokolün C dili içinde kullanımı anlatılmıştır. İkinci bölümde, temel İstemci/ Sunucu (Client/ Server) mimarisi anlatılarak, bunun donanım bağımsız bir programlama dili olan JAVA ile nasıl gerçekleştirildiği açıklanmıştır. JAVA programlama dili ile geliştirilen uygulamalar temel olarak TCP/ IP ve UDP/ IP protokolleri ile haberleşebilmektedir. JAVA programlama dili ile gerçekleştirilmiş bu iki protokole dair iki ayrı örnek program ve bunların çalışması açıklanmıştır. İstemci/ Sunucu mimarisinin günümüzde son aşaması olan çok katmanlı İstemci/ Sunucu mimarisi ve dağıtık nesne tabanlı İstemci/ Sunucu mimarisi bu bölümde son olarak ele alınan konudur. Üçüncü bölümde, tez çalışmasının amacını ve izlenen araştırma, tasarım ve test yöntemlerini içermektedir. Çalışma için gerçekleştirilen Stepper Motor kontrol kartının eleman listesi, PCB kartı, teknik detayları ve çalışma prensibi açıklanmıştır. Yine bu bölümde, JAVA ve Delphi programlama dilleri ile gerçekleştirilen İstemci/ Sunucu kontrol ve monitör uygulamasının çalışması ve akış diagramı sunulmuştur. Dördüncü bölümde, tez çalışmasının amacının gerçekleştirilmesine yönelik testler yer almaktadır. Donanım bağımsız bir programlama dili olan JAVA ile gerçekeştirilen istemci uygulamasının UNIX bazlı bir işletim sistemi olan Sun Solaris 2.6 ortamında testi ile ilgili bulgular detaylı olarak incelenmiştir. Beşinci bölümde, tasarlanan kontrol kartının kontrolü için uygulanan İstemci/ Sunucu mimarisinin güncel olarak hangi hizmetlere yönelik kullanılabileceği ve bunun ne gibi avantajlar sağlayacağı belirtilmiştir. Bununla beraber bu çalışmanın sonraki adımı olabilecek düşüncelere yer verilmiştir.
Keywords: Bilgisayar ağı protokolleri; bilgisayar bilimi; Genel Konular; Veri işleme