Türk yükseköğretim sisteminde eğitimin getirileri : ampirik bir uygulama - Yeşilbağ, Yüksel (My University, 2005)
Bu araştırma üniversite düzeyinde çeşitli alanlarda yapılan sosyal ve bireysel eğitim yatırımlarının getiri oranlarını hesaplamayı amaçlamaktadır. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini, belirlenmiş on beş yükseköğretim alanından mezun olup İstanbul'da özel sektörde ücretli olarak çalışan bireyler oluşturmaktadır. Araştırmada maliyetlere ilişkin veriler YÖK tarafından 1997 yılında yapılan araştırma bulgularından, kazançlara ilişkin veriler ise araştırmacı tarafından geliştirilen bir anket aracılığıyla özel sektörde çalışanlardan elde edilmiştir. Araştırmada sosyal ve bireysel getiriler kısa-yol yöntemi kullanılarak hesaplanmıştır. Bunun dışında maliyet-fayda analizinde kullanılan yöntemlerden biri olan fayda-maliyet oranı ile üniversite yatırımının sosyal ve bireysel açıdan verimliliği test edilmiştir. Araştırma sonucunda şu bulgulara ulaşılmıştır: Tüm alanlarda sosyal getiri oranları % 5 ile % 14,8 arasında; bireysel getiriler ise % 12,3 ile % 18,5 arasında değişmektedir. Genel olarak üniversite eğitiminin sosyal getiri oranı % 8,9, fayda-maliyet oranı 11,93; bireysel getiri oranı % 16,6, fayda-maliyet oranı 15,17'dir. Araştırmada cinsiyetler açısından anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Bu açıdan bireysel getiri oranı kadınlar için % 16,3, erkekler için % 16,6 bulunmuştur.

This research aims to estimate the rates of return to educational investments at various branches of higher education. The survey method was used in the research. The data of this research has been gathered persons who graduated from the certain branches of higher education and has worked as wage earners at private sector in Istanbul. The data related to costs were obtained from the findings of the research that had been done previously by YOK, the data related to earnings were gotten from wage earners at private sector by means of the questionnaire that was developed by the researcher. The social and private returns have been estimated using short-cut method in this work. Moreover social and private profitability of the investments in higher education has been tested by benefit-cost ratio that is one of the methods at cost-benefit analysis. The following findings have been reached at the research: the social rates of return vary from % 5 and % 14,8 and private rates of return vary from % 12,3 and % 18,5. By and large the social rate of return is % 8,9, benefit-cost ratio is 11,93 and the private rate of return is % 16,6, benefit-cost ratio is % 15,17. The research does not reveal a significant difference between genders. The private rate of return is % 16,3 for women and % 16,6 for men.
Keywords: Eğitim; Eğitim Denetimi; Eğitim Yönetimi; Eğitimde devlet düzenlemesi; Resmi eğitimin finansmanı; Yükseköğretim_Türkiye