KOAH’lı hastalarda tedaviyi etkileyen faktörlerin incelenmesi - Acar, Nermin (My University, 2002)
Bu çalışma, KOAH'lı olguların hastalık ile ilgili tutumlarını incelemek amacıyla tanımlayıcı ve analitik olarak yapılmıştır. Bireylerin KOAH ile ilgili durum ve davranışlarını, tedaviyi etkileyen faktörleri belirleyerek bakım politikalarını oluşturmaya katkı sağlamaktır. Araştırmada veriler; 37 sorudan oluşan bir soru formu kullanarak elde edilmiştir (Ek. 1). Soru formu araştırmacı tarafından, literatür ve danışman eşliğinde hazırlanmıştır. Araştırma İstanbul Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde yer alan tam teşekküllü Devlet, Üniversite ve SSK hastanelerinde yatan KOAH hasta sayısı fazla olan ve spesifik KOAH tedavisi verenlerden seçilerek yapılmıştır. Elde edilen veriler yüzdelik hesaplama ve ki kare ( 2 ) yöntemi kullanılarak değerlendirilmiştir. Evrende 730 hasta bulunmakta, örneklemi ise 110 hasta oluşturmaktadır. Hastaların %50.9'u erkek, %86.4 45 yaş üstü, %32.7'si ilkokul mezunu ve %64.5'inin gelir durumu yetersizdir. Çalışma koşullarının, sigara kullanımı, yaşanılan ortam ve yaşama alışkanlıklarının KOAH'ın oluşumunda ve tedavisinde etkili olduğu bulunmuştur. Hastalık durumunda düzenli ilaç kullanımı ve düzenli sağlık kontrollerinin yaptırılmasının tedavi sürecini kısaltarak başarı oranını arttırdığı belirlenmiştir. Meslek, sigara kullanımı, oturulan konut tipi, konutta rutubet bulunması, yeterli ve dengeli beslenme, günlük uyku süreleri ve uygun fiziksel aktivitede bulunma durumlarının tedavi sürecinde etkili olduğu bulunmuştur. Hastaların yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi ve medeni durumları ile düzenli sağlık kontrolleri yaptırma alışkanlıkları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunurken (p < 0.05), KOAH'ı etkileyen faktörler hakkındaki bilgi durumları ile anlamlı fark bulunmamıştır (p> 0.05). Hastaların ilaçlarını düzenli kullanma durumlarının kadınlarda erkeklere göre daha iyi olduğu belirlenmiştir (p< 0.001).

ANALYSIS OF FACTORS AFFECTING TREATMENT IN PATIENTS WITH COPD (CHRONIC OBSTRUCTIVE PULMONARY DISEASE) This study, which has been done in order to analyse factors affecting treatment in patients with COPD, is an analytic and descriptive study. Creating treatment policies by detecting individuals' behaviours related to COPD and detecting factors affecting treatment were aimed. In the study, data were obtained by using a questionnaire form including 37 questioms. Questionnaire form was prepared by investigator in accordance to literature and under supervision. The study was carried out in hospitals selected from university, SSK, and state hospitals, located in Metropolitan Municipality of Istanbul, which have high numbers of patients with COPD and which give specific treatment for COPD. Obtained data were analysed using percent calculation and Chi-square methods. The population of the research were 730 patients and subject of this research were 110 patients. 50,9% of patients were male and 86,4% were over 45 years-old. 32,7% were graduated from primary school and 64,5% belonged to low economical class. It has been found that working conditions, cigarette smoking, living conditions and habits were effective in occurence and treatment of COPD. In presence of the disease, regular drug intake and regular health control shortens the treatment time and increases success rates. Occupation, cigarette smoking, type of the house, presence of humidity in the house, sufficient and balanced diet, daily sleeping time and presence of appropriate physical activities have been found to be effective in treatment process. Although statistically significant difference has been found between age, sex, educational status, marital status and habit of regular health controls (p<0,05), no significant difference was present between these and knowlegde of factors affecting COPD (p>0,05). It has been found that female patients use drugs more regularly than the male patients (p<0,001).
Keywords: araştırma; Eğitim; hemşirelik; Hemşirelik ve tıp teknisyenleri ve yardımcı personel; İç Hastalıkları; Sağlık; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri