Katılımcı demokrasi ve yerel yönetimlerde katılım : Trakya örneği - Özden, Miray (My University, 2020)
Güçlü bir demokrasi, vatandaşların merkezde yer aldığı bir sistemle inşaedilebilmektedir. Katılımcı süreçlerde vatandaşa odaklanan ve vatandaşların karar almasüreçlerinde etkin olmasını sağlayan sistemler, demokrasinin öngördüğü temel ilkelerin hayatageçirilebilmesini kolaylaştırmaktadır. Vatandaş katılımı, demokrasi pratiğinin çekirdeğidir vevatandaş katılımının varlığı demokrasi için bir kalp atışı olarak değerlendirilmektedir. Buyüzden de vatandaş katılımına olanak verecek katılım mekanizmalarının tasarlanması, kararalıcılar için önemli bir sorumluluk alanını oluşturmaktadır.Bu çalışmada, vatandaş katılımı konusunda örneklem olarak seçilen Tekirdağ,Kırklareli ve Edirne illerinde, vatandaş katılımı için oluşturulan katılım yöntemlerine yerelseçilmişlerin ve yerel bürokratların bakış açısının ne olduğunun belirlenmesi; TrakyaBölgesi’nde oluşturulmuş kurumsal uygulamaların nasıl tasarlandığı, ne şekilde işlediği, nekadar etkin çalıştığı konusunda değerlendirmelerin yapılması amaçlanmıştır.

A strong democracy could be constructed with a system where citizens are at the centerof the democracy. The systems that enable citizens to be effective in the decision-makingprocesses and that focus on the citizens in the participation processes, would be helpful to therealization of the basic principles envisaged by democracy. The citizen participation is the mainstep of the democratic practices and the presence of the citizen participation can be consideredas a heartbeat of the democracy. Therefore, it is important to design participation mechanismsthat will enable citizen participation, could provide substantial area of the responsibility forthe decision makers.In this study, Tekirdağ, Kırklareli and Edirne which are Thrace section of theMarmara Region in Turkey were selected as a sample area of the citizen participation. The aimof this study is to determine (1) the point of view of local elected and local bureaucrats to theparticipation methods created for the citizen participation, (2) as how the institutional applications established in the Thrace section of the Turkey is designed, and how theseapplications work, (3) finally evaluating how effective these applications work.
Keywords: Democracy; Demokrasi; katılım yöntemleri; Katılımcı demokrasi; Local government; local participation; localgovernment; participation methods; Thracia; Trakya Participatory democracy; yerel katılım; Yerel yönetim; yerel yönetimler