Spor işletmelerinde algı yönetimi ile kurumsal itibar ilişkisi - Bostan, Kamer (My University, 2025)
Spor işletmelerinde algı yönetimi ile kurumsal itibar ilişkisi Spor işletmelerinde çalışanların algı yönetimi ve kurumsal itibar algıları arasındaki ilişki araştırmanın temel amacıdır. Araştırmanın bir diğer amacı ise cinsiyet, yaş, eğitim, görev ve çalışma yılı değişkenlerine göre algı yönetimi ve kurumsal itibar algılarının değerlendirilmesidir. Araştırmada ilişkisel tarama ve nedensel karşılaştırma yöntemleri kullanılmıştır. Evreni, İstanbul İli'nde Bağcılar, Ümraniye, Avcılar, Ataşehir, Gaziosmanpaşa ve Esenler'deki özel spor hizmet işletmelerinde görev yapan çalışanlar oluşturmaktadır. Örneklem ise basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen, bu işletmelerde görev yapan 319 gönüllü çalışandan oluşmaktadır. Katılımcılara cinsiyet, yaş, görev, eğitim durumu, mesleki tecrübe, algı yönetimi ölçeği ve kurumsal itibar ölçeği uygulanmıştır. Veriler, bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Pearson korelasyon analizi ile değerlendirilmiştir. Araştırma, Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nün 28.06.2024 tarihli ve 66 nolu etik kurulu kararı ile onaylanmıştır. Kurumsal İtibar ile Algı Yönetimi arasında yüksek düzeyde ve pozitif yönde ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. Demografik değişkenlerden cinsiyetin itibar ve algı yönetimi puanlarında belirleyici bir etkisi olmadığı, yaş, eğitim düzeyi, görev türü ve mesleki deneyim gibi faktörlerin ise alt boyutlarda anlamlı farklılıklara yol açtığı tespit edilmiştir. Kurumsal itibar düzeyindeki artışın algı yönetimi düzeyinde de anlamlı bir yükselişe yol açtığı ve aralarında doğrusal bir ilişki bulunduğu belirlenmiştir. Cinsiyetin kurumsal itibar üzerinde etkisi olmazken, yaşın ve eğitimin bazı boyutlarda belirleyici olduğu; çalışanların görevlerine göre ise kurumsal itibarda anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Mesleki tecrübe arttıkça kurumsal itibar da yükselmektedir. Algı yönetiminde ise mesleki tecrübe ve görev değişkenleri etkili olurken, cinsiyet, yaş ve eğitim belirleyici olmamıştır.

The relationship between perception management and corporate reputation in sports enterprises Objective : This study investigates the link between employees' perception management practices and their perceptions of corporate reputation in private sports service enterprises, and examines how these perceptions vary by gender, age, education, job position and years of service. Materials and Methods: Adopting a relational survey and causal comparative design, data were collected from 319 employees selected by simple random sampling from six Istanbul districts. Participants completed demographic items, the Perception Management Scale and the Corporate Reputation Scale. Independent samples t tests, one way ANOVA and Pearson correlation analyses were performed.. Results: Perception management correlated strongly and positively with corporate reputation (p < ,001). Gender did not affect either construct. Age, education, job position and professional experience produced significant differences in specific sub dimensions of corporate reputation, and job position and professional experience influenced perception management levels. Conclusion: Higher corporate reputation is accompanied by stronger perception management practices, confirming a linear, positive relationship between the two. Corporate reputation varies with age, educational attainment, role and tenure, whereas perception management is shaped chiefly by professional experience and organizational role. These findings underscore the value of tailoring reputation building and perception management strategies to employees' demographic and occupational profiles within sports enterprises.
The relationship between perception management and corporate reputation in sports enterprises
Keywords: algı yönetimi; corporate reputation; itibar Sports enterprises; perception management; Spor işletmesi; Spor yönetimi; Sport management