Aggression during early childhood: Associated factors in a clinical sample - (:unkn) unknown (My University, 2011)
Amaç:Erken başlangıçlı agresif davranışlar bir halk sağlığı sorunu olarak görülebilir.Bu araştırma okul öncesi dönem çocuklardan oluşan klinik bir örneklemde agresif davranışlarla ilişkili faktörleri incelemeyi amaçlamıştır. Hastalar ve Yöntem:Temel başvuru şikayeti ebeveynlerin bildirdiği şiddetli agresif davranışlar olan 72 çocuk (1 ile 6 yaş arası) ve kontrol grubu olarak sağlıklı 72 çocuk araştırmaya dahil edildi. Demografik bilgiler, ebeveynlerin kişisel ve psikiyatrik özellikleri ve anne-çocuk ilişkisine odaklanan yarı-yapılandırılmış bir anket annelere uygulandı. Anneler Sorun Davranış Kontrol Listesi’ni (SDKL) ve Beck Depresyon Envanteri’ni (BDE) doldurdu. Bulgular: Ebeveynlerin eğitim düzeyi hasta grubunda daha düşüktü. Ebeveynlerin öfke kontrolü ile ilgili olumsuz deneyimleri, annenin ebeveynlik ile ilgili yetersizlik hisleri ve ebeveynler arası tartışmalar hasta grubunda daha yüksek sıklıkta bulundu. Annenin hamilelik ve post-natal dönemde depresif ve/veya anksiyete semptomları yaşama sıklığı ve BDE puanları hasta grubunda daha yüksek olarak bulundu. Lojistik regresyon analizine göre, ABC hiperaktivite puanı, annenin ebeveynlik ile ilgili yetersizlik hisleri ve babanın öfke kontrolü ile ilgili olumsuz deneyimleri agresif davranışlarla ilişkili olarak bulundu. Sonuç: Okul öncesi çocuklarda agresyon birçok faktörle ilişkilidir. Ebeveynlerin özelliklerinin de incelenmesi olguların değerlendirilmesinde önemli yer tutuyor gibi görünmektedir.

Objective:Early onset aggression is a public health problem. We aimed to investigate the associated factors of aggressive behaviours in preschool children. Patients and Methods:Seventy two children (aged between 1 and 6) with primary complaints of severe aggressive behaviours by their parents and 72 healthy controls were included in the study. A semi-structured inquiry-form on demographic features, personal and psychiatric characteristics of parents and mother-child relationship patterns were given to the mothers. The Aberrant Behaviour Checklist (ABC) and Beck Depression Inventory (BDI) were given to the mothers. Results: Parental education levels were lower in the patient group. Parents’ problematic experiences with anger, mothers’ feelings of insufficiency in parenting and marital quarreling were found to be higher in the patient group. The frequency of depressive and/or anxiety symptoms during pregnancy and the postnatal period as well as mothers’ current BDI scores were higher in the patient group. According to a logistic regression analysis, the ABC hyperactivity score, mothers’ feelings of insufficiency in parenting and fathers’ problematic experiences with anger were found to be associated with aggressive behaviours in the patients. Conclusion:Aggression in preschool children is associated with multiple factors. The examination of parental characteristics appears to be especially important in the evaluation of affected children.
Erken çocukluk döneminde agresyon: Klinik bir örneklemde ilişkili faktörler
Keywords: Genel ve Dahili Tıp