Örgütsel değişim sinizmi ile işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkide örgütsel bağlılık ve yönetici desteğinin aracı rolü - Tayfur, Hülya (My University, 2019)
Bu araştırmanın amacı, örgütsel değişim sinizmi ile işten ayrılma niyeti ilişkisini araştırmaktır. Değişime karşı direnç gösteren sinik çalışanların işten ayrılma niyetinin oluşabileceği düşünüldüğünden bu çalışmada örgütsel değişim sinizmi ile işten ayrılma niyeti ile ilişki incelenmiştir.Örgütsel değişim sinizmi ile işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkisinde örgütsel bağlılık ile yönetici desteği aracılık rolünün incelenmesi de araştırmanın diğer bir amacını oluşturmaktadır. Örgüt çalışanlarının yöneticilerinden destek görmesi ve örgüte bağlı olması değişime bakış açısını olumlu etkileyeceği ve işten ayrılma niyetini azaltacağı düşülünmüş olup yönetici desteği ve örgütsel bağlılığın örgütsel değişim sinizmi ile işten ayrılma niyetini ilişkisine aracılık ettiği düşünülmüştür.Araştırmada değişkenler arasındaki nedensellik incelenmesi amacıyla 273 kişiden anket yöntemi ile veriler toplanmış Yapısal Eşitlik Modeli kullanılarak veriler analiz edilmiştir. Araştırmanın sonunda elde edilen sonuçlar açıklanmış ve uygulayıcılara öneriler sunulmuştur.

The purpose of this study is to reveal the relationship Organizational Change Cynicism and İntention Quitting Job. The other aim of this study is to investigate the mediating effects of organizational commitment and supervisor support on the relationship organizational change cynicism on quitting job intention.273 surveys were collected in order to analyze relations of casuality between variables and collected data were analyzed with Structural Equation Modeling. The results of this study are presented with suggestions to practitioners and executives.
Keywords: Business; İşletme; İşten Ayrılma Niyeti; Organizational change; Organizational Commitment; Örgütsel Bağlılık; Örgütsel değişim; Örgütsel Değişim Sinizmi; Quitting Job Intention; Structural Equation Modeling; Supervisor Support; Yapısal Eşitlik Modeli Organizational Change Cynicism; Yönetici Desteği