Haliloğlunun mevlidi - Karatoprak, Merve (My University, 2020)
Kelime olarak doğum, doğum yeri ve doğum vakti anlamlarına gelen “mevlid”,edebiyatımızda Hz. Peygamberin, başta doğumu olmak üzere hayatının bazı dönemleriniövgüyle anlatan bir türdür.Türk edebiyatında mesnevî nazım şekliyle kaleme alınmış mevlid türü eserlerinsayısı oldukça fazladır. Bunlardan bir tanesi de araştırmamızın konusu olan Haliloğlu’nunmevlididir. Çalışmanın giriş bölümünde, Türk edebiyatında Haliloğlu mahlasını kullananşairler hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca Haliloğlu’nun mevlidinin konumundanbahsedilmiştir. Birinci bölümde ele aldığımız mevlidin şekil ve muhteva özelliklerine yerverilmiştir. İkinci bölümde nüsha tavsîfi yapılmış ve eser günümüz harflerine aktarılırkentakip edilen usul üzerinde durulmuştur. Son olarak bu bölümde mevlidin transkripsiyonlumetni yer almaktadır. Sonuç kısmında ise bu çalışmanın değerlendirilmesi yapılmış veardından kaynakça verilmiştir.

“Mawlid” which literally means birth, birthplace and birthday is a genre thatexpresses some phases of Prophet Muhammad’s life and especially his birth with praisein our literature.In Turkish Literature, there are a large number of mawlid types written in verses.One of them is mawlid of Haliloglu which is the subject of our research. In theintroductory part of the study, information is given about the poets who use thepseudonym Haliloglu in Turkish literature. In addition, the position of Haliloglu’s mawlidwas mentioned. In the first chapter, the shape and content of the mawlid which we havediscussed are given. In the second part, the manuscript copy of mawlid was considered andthe method followed while transferring the work to today’s letters is emphasized. Finally,this section contains the transcribed text of mawlid. The conclusion part consists theevaluation of this study, and the bibliography.
Keywords: Haliloğlu; History; Islam; Islamic literature, Turkish; İslam; İslam edebiyatı, Türk; mawlid; mevlid Haliloglu; Tarih