Scaffolding stratejilerinin müzik öğretmeni adaylarının çalgı öğretme ve yansıtıcı düşünme becerilerine etkisi (Marmara Üniversitesi örneği) - Öcal, Beste Atalay (My University, 2018)
Bu araştırmada, yapılandırmacı yaklaşım ve günümüz eğitim anlayışına da uygun olduğu düşünülen scaffolding stratejilerinin keman öğretim sürecine dâhil edilerek, öğretmen adaylarının mikro öğretim uygulamasıyla akranlarına keman öğretimi gerçekleştirmesi ve bu stratejilerle desteklenmiş uygulamaların onların çalgı öğretme ve yansıtıcı düşünme becerilerine nasıl bir etkisinin olduğunu belirlemek amaçlanmıştır.Nicel ve nitel araştırma modellerinin bir arada kullanıldığı bu araştırma karma yöntemle gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın nicel boyutunda, yarı deneme modellerinden öntest – sontest eşitlenmemiş kontrol grup modelinden, nitel boyutunda da ders uygulamalarını incelemek amacıyla gözlem ve öğrencilerin çalışma hakkındaki görüşlerini almak amacıyla görüşme tekniklerinden yararlanılmıştır.Araştırmanın çalışma grubunu, Marmara Üniversitesi Müzik Eğitimi nda, 2016-2017 eğitim-öğretim yılında öğrenim gören toplam 20 keman öğrencisi (N=20) oluşturmuştur.Araştırmanın nicel verileri, öntest-sontest için deney ve kontrol gruplarına uygulanan “Bilgi Testi”, deney ve kontrol grubu öğretmen adaylarına öntest-sontest için uygulanan “Yansıtıcı Düşünme Eğilim Ölçeği” ve deney ve kontrol grubu öğrenenlerine sontest için uygulanan “Keman Kazanım Anketi” ile toplanmıştır. Nitel veriler ise, altı hafta süren uygulamalarda her ders için araştırmacı tarafından tutulan “Ders Gözlem Formu”, uygulamaların ilk ve son haftası çalışma grubunun doldurduğu “Değerlendirme Formu” ve uygulama sona erdikten sonra öğrencilerle yapılan “Görüşme Formu” ile toplanmıştır.Araştırmanın nicel verilerinin çözümlenmesinde her bir hipotez için ayrı istatistiki işlem yapılmış, araştırmanın çalışma grubu sayısının az olması sebebiyle, Non-Parametrik testlere başvurulmuştur. İki grup verileri arasındaki fark Mann Whitney U-Testi, araştırma verilerindeki iki ortalama arasındaki fark ise Non-Parametrik Wilcoxon İşaretlenmiş Mertebeler Testi ile test edilmiştir. Nitel verilerin çözümlenmesinde içerik analizi kullanılmış, ders gözlem formu, değerlendirme formu ve görüşme formundan eldevedilen veriler araştırmacı tarafından incelenerek, tema ve kodlar belirlenmiştir.Araştırmanın nicel bulgularına göre, deney grubu öğretmen adaylarının keman bilgi düzeylerinde sontest lehine anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Yansıtıcı düşünme eğilimleri ölçeğinden elde edilen bulgulara göre yedi boyutlu ölçeğin “sürekli ve amaçlı düşünme” boyutunda deney grubu öğretmen adayları lehine bir artış görülmüştür. Bu sonuca göre, deney grubuna uygulanan scaffolding stratejileriyle desteklenmiş mikro öğretim uygulamalarının öğretmen adaylarının keman bilgi düzeylerini ve yansıtıcı düşünme becerilerini artırmada etkili olduğu söylenebilmektedir. Nitel bulgularda, deney grubu öğretmen adaylarının scaffolding stratejilerini daha çok kullandıkları, kontrol grubu öğretmen adaylarının ise scaffolding hakkında fikirleri olmamasına rağmen çalgı öğretiminde bu stratejileri kullandıkları tespit edilmiştir. Katılımcıların uygulama sırasındaki değerlendirmelerinden, uygulamadan oldukça memnun oldukları sonucuna varılmış, uygulama sonrası görüşlerine göre ise uygulamanın en çok mesleklerine katkısına değinilmiştir.

In this research, by including scaffolding strategies which are considered to be suitable for constructivist approach and contemporary education understanding, it was aimed to determine the effect of teacher candidates' violin teaching on their peers with micro teaching practice and the effects of applications supported by these strategies on their instrument teaching and reflective thinking skills,.This research, in which quantitative and qualitative research models are used together, has been carried out with a mixed method. In the quantitative dimension of the study, pretest – posttest non-balanced control group model which is one of the semi-trial models was used and in the qualitative dimension observation was used in order to examine the course applications and interview technique was used in order to obtain the opinions of students about the study.The study group of the researchers consisted of total of 20 violin students (N = 20) in Marmara University Music Education Department in 2016-2017 academic year.Quantitative data of the study was obtained by using the Information Test applied to the experimental and control groups for pretest-posttest, the Reflective Thinking Tendency Scale applied to the teacher candidates for pretest-posttest and the Violin Gain Questionnaire applied for the posttest to the experimental and control group students. The qualitative data was gathered by the Course Observation Form held by the researcher for each course for six weeks, the Evaluation Form filled by the first and last week study group of the applications and the Interview Form which was conducted with the students after the end of the application.For the resolution of the quantitative data of the study, statistical analysis was performed for each hypothesis, and as the quantity of the study group was low, Non-Parametric tests were applied. The difference between the two groups was tested using the Mann-Whitney U-Test, and the difference between the two mean scores in the study was tested using the Non-Parametric Wilcoxon Marked Test. Content analysis was used in analyzing theviiqualitative data, the data obtained from the course observation form, the evaluation form and the interview form were examined by the researcher and the themes and codes were determined.According to the quantitative findings of the research, a significant difference was found in favor of posttest in the experimental group related with violin knowledge levels of teacher candidates. According to the findings of the reflective thinking tendency scale, an increase in favor of the experimental group of teacher candidates in the dimension of continuous and purposeful thinking of the seven-dimensional scale was observed. According to this result, it can be said that the micro teaching practices supported by the scaffolding strategies applied to the experimental group are effective in increasing the violin knowledge levels and reflective thinking skills of the teacher candidates. In the qualitative findings, it was determined that the experimental group used more of the scaffolding strategies of the teacher candidates while the control group teacher candidates used these strategies in the instrument teaching, even though they have no idea about scaffolding. It was concluded based on the evaluations of participants during the application that they were quite satisfied with the application and related with their opininons after the application they mostly emphasize the contribution of the application to their professions.
Keywords: Akran Öğretimi; Bireysel Çalgı ve Öğretimi Scaffolding; Eğitim ve çalışma; Individual Instrument and Teaching; Instruction and study; İstanbul; Keman Eğitimi; Micro Teaching; Mikro Öğretim; Music; Music education; Müzik; Müzik eğitimi; Öğrenim ve öğretim; Peer Teaching; Reflective Thinking; Scaffolding; Study and teaching; Turkey; Türkiye; Violin Education; Yansıtıcı Düşünme