Beyani-i Karahisari : Divan (inceleme-metin) - Çaycıoğlu, Melika Kübra (My University, 2018)
ÖZETBeyânî-i Karahisârî: Dîvân (İnceleme-Metin) adlı çalışma, İstanbul Yapı Kredi Sermet Çifter Araştırma Kütüphanesi Türkçe Yazmalar Bölümünde 463 numarada kayıtlıdır ve Beyânî mahlaslı bir şairin Dîvân’ını ihtiva etmektedir. Çalışmamız, 16. yüzyıl sonunda veya 17. yüzyıl başında doğduğunu düşündüğümüz Beyânî-i Karahisârî’nin hayatı, edebî kişiliğine dair incelemelerimizi ve çoğu tahmislerden müteşekkil Dîvân’ının metnini içermektedir.88 varaklık Dîvân’da, 158 şiir bulunur ve bunların büyük bir kısmı, 16. yüzyılda yaşamış şairlerin gazellerine yapılan tahmislerden oluşmaktadır. Tezimiz iki bölümden oluşur. Birinci bölümde, şairin hayatı ve edebî kişiliği ile Dîvân’ın biçim açısından incelenmesi; ikinci bölümde ise yazma nüshanın tanıtılması, metin kurulurken tutulan yol, eserin transkripsiyonlu metni ve tıpkıbaskısı ele alınmıştır.

ABSTRACTThe study called Beyânî-i Karahisârî: Dîvân (Analysis-Text) is registered under number 463 in İstanbul Yapı Kredi Sermet Çifter Reference Library Turkish Manuscript Department and includes the Dîvân of a poet whose pen name is Beyânî. Our study includes our researches about a poet’s life, whom we think that he was born at the end of 16th century or at the beginning of 17th century, also his literary personality and his Dîvân’s text most of which is composed of takhmises.In the Dîvân composed of 88 folios there are 158 poems and most of them are composed of takhmises that have been made to the odes of poets who lived in 16th century. Our study has two parts. In its first part the examination about the life of the poet, his literary personality and the form of his Dîvân plus in its second part the presentation of the manuscript, the way how the text is composed, transcription of the text and its facsimile format have been discussed.
Keywords: Classical Turkish literature; Court poem; Divan edebiyatı; Divan literature; Divan şiiri Turkish literature; Eski Türk edebiyatı; History and criticism; Klasik Türk edebiyatı; Old Turkish literature; Tarih ve eleştiri; Turkish literature; Türk edebiyatı