Sporun yaygınlaşması ve değişimi sürecinde televizyonun rolü - Çetin, Cem (My University, 1999)
Yüzyılın en önemli icadı olarak kabul edilen televizyon kitle iletişim araçlarının en etkilisi olarak karşımızda durmaktadır. Bu iletişim aracının 1930'larda başlayan spor ile olan ilişkisi, sporun yaygınlaşmasını sağladığı kadar sporun yapısında da önemli değişikliklere neden olmuştur. Televizyon yayınlarından önce sadece yapıldığı yerdeki kişilerin izleyebildiği spor karşılaşmaları, televizyon sayesinde evlerin içine kadar girmiştir. Sporsever dünyanın dört bir köşesindeki spor karşılaşmalarını artık evindeki kaltuğundan seyretme imkanına sahiptir. Yayın teknolojisindeki gelişmeler, spor yayınlarının sürece artmasına katkıda bulunmuştur. Dikkat çeken en büyük yenilik, sadece spor görüntülerinin verildiği spor kanallarının ortaya çıkmasıdır. Tematik kanallar içinde günümüzde en çok ilgiyi spor kanalları çekmektedir. Televizyon spor yayınlarını ekrana taşıyarak sadece sporsevere hizmet etmez. Televizyonlar yayın karşılığı spor dünyasının aktörlerine de çok buyük bedeller ödemektedir. Bunun bir sonucu olarak, televizyondan spora akan para sporun içinde kullanıldığında ortaya yeni tesisler çıkmaktadır. Ancak televizyon her spor dalına aynı ilgiyi göstermemektedir. Bunun bir sonucu olarak, televizyonun ilgi göstermedğii spor dallarının yaşaması her geçen gün biraz daha zorlaşmakta hatta kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktadır. Ekranda kendisine yer bulan spor dalları ise televizyonun isteklerine Hayır diyememektedir. Yayıncılar kendi ticari menfaatleri için spor teşkilatlarından kural değişiklikleri istemektedir. Televizyonun spor dünyasından talepleri sporu ticarileştiren bir gelişmedir. Ne var ki, sporun tamamen yayıncılara teslim olmaması için hukuksal düzenlemeler yapılmaktadır. Bu uygulamaların başında, bazı spor karşılaşmalarının şifreli kanallardan yayınının yasaklanması gelmektedir.
Keywords: İletişim (Telekomünikasyon); Spor; Televizyon; Telsiz iletişimi