Etik ve iş etiğine ilişkin yakaşımlar (bir uygulama) - Öztuğ, Nafiye (My University, 2004)
Soyadı : Nafiye Öztuğ alışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler netim ve Çalışma Psikolojisi Pınar Tınaz Tez Türü ve Tarihi : Yüksek Lisans - Kasım 2004

ETİK VE İŞ ETİĞİNE İLİŞKİN YAKLAŞIMLAR (BİR UYGULAMA) Hızlı toplumsal değişmelerin ve toplumsal çalkantıların yaşandığı günümüzde insanlar, her alanda belirli ve genel değer ilkelerine gereksinim duymaya başlamışlardır. Teknolojinin hızlı gelişimi ve bunun yol açtığı bireysel ve toplumsal bunalımların neden olduğu etik erozyonu bu gereksinimi artırmaktadır. İş yaşamının düzgün ve sağlıklı işleyebilmesi için kanunların düzenleyemediği alanlarda uygulanması gereken kurallar bütünü olarak iş etiği, karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışma ile özel sektörde yer alan farklı işletmelerde çalışan bireylerin iş etiğine yönelik algılamalarına, iş etiğini etkileyen faktörlere ve çalıştıkları işletmelerde iş etiğine ilişkin bir çalışma yapılıp yapılmadığına dair bilgi edinmektir. Çalışma sonucunda iş etiği ile iş ahlakı kavramları arasında bir karmaşa yaşandığı görülmektedir. İş etiği ile ilgili eğitim çalışması için yatırım yapılmasının gerekliliği ve bu çalışma sonrasında elde edilecek kazanımların uzun vadede görülebilmesi gibi nedenlerle işletmeler bu konuya uzak kalmaktadır. Name and Surname : Nafiye Öztuğ Field : Business Economy and Industrial Relations Programme : Management and Business Psychology Supervisor : Assoc. Professor Pınar Tınaz Degree Awarded and Date : Master' s Program - November 2004 Ethics, Business Ethics, Morals ABSTRACT APPROACHES TO ETHICS AND WORK ETHICS (A PRACTICE) According to today's rapid social changes and interpersonal turbulences, individuals begin to feel the need for specific and general principles of value in every respect. The ethical disruption caused by the fast technologic development and consequently, the individual and social pressure it leads to, heavily increases this demand. In order to ensure a proper and healthy work life, work ethics becomes essential in the form of the inevitable bundle of rules where the laws are inadequate. The purpose of this study is to acquire information as to whether or not a study is being conducted in terms of the individual perception on work ethics in various fields of business activity in the private sector and the factors affecting the work ethics. As a result of the study, the confusion among the work ethics and morals is observed. Business entities are avoiding this subject due to the need for an investment in a work-ethics related training and the long term benefits of the acquisitions subsequent to such venture.
Keywords: Çalışma Hayatı; İş Ahlakı