İlaç mümessillerinin çalışma yaşamı ve çalışma ilişkileri - Yılmaz, Doğan (My University, 2006)
Kapitalist emek sürecinde tarım toplumundan sanayi toplumuna geçiş ve sonrasında kapitalist ötesi toplum, kendi emek düzenleme biçimlerini de beraberinde getirmiştir. Bu süreç işçi sınıfının ortaya çıkışını, değişimini ve işçi sınıfına atfedilen değerleri de sürekli olarak değişir ve tartışılır kılmıştır. Bu tez sanayi toplumu işçi sınıfıyla günümüz beyaz yakalı işçi sınıfının benzerlik ve farklılıklarını, Türkiye’deki ilaç şirketlerinde çalışan ilaç mümessillerinin çalışma yaşamı ve çalışma ilişkileri bağlamında ele alarak test etmeyi amaçlamaktadır. İlaç mümessilleri beyaz yakalı ve yüksek ücret alan, işletmeler için vazgeçilmez bir işçi sınıfı oldukları iddialarına karşın; aslında bir çok özellikleriyle Taylorist iş organizasyonlarının özelliklerini taşımaktadır.

In the capitalist labor process, transition from agrarian society to industrial society and beyond the capitalist society, has brougt its own labor arrangement form. In this process the borning, changing and the value of worker class have become argued. This thesis aims to explain the similarities and the differences of industrial society worker class and contemporary white collar worker class, by testing the medical representives’ working life and working relations in Turkey. Against the claims that the medical representives are white collar workers, having high salaries and indispensable for the companies; in fact they are carrying many specialities of taylorist labor organisations.
Keywords: Çalışma Ekonomisi; Çalışma Hayatı_İlaç Endüstrisi; İlaç_Pazarlama_Mümessillik; Pazarlama_Müşteri İlişkileri