Kurumsal yeşil tahviller : Türkiye uygulamaları - Dumlu, Tolga (My University, 2023)
Değişen iklim ve küresel ısınmanın insanlık için yarattığı tehditler sürdürülebilirlik kavramının önemini her geçen gün artırmaktadır. Şirketlerin sürdürülebilirlik kapsamında gerçekleştirmeyi planladıkları yeşil yatırımlar ve projeler için finansman ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Bu kapsamda, uzun vadeli ve yüksek tutarlı banka kredilerine ulaşım zorluğu alternatif finansman kaynaklarının önemini artırmaktadır. Çevrenin korunması ile birlikte ekonomik kalkınmaya da destek verme amacıyla kullanılan finansman araçlarından birisi de yeşil tahvillerdir. Türkiye’de yeşil tahvil ihraçları yıllar itibariyle artış göstermiş olsa da dünya genelinin ihraç hacimleri ile kıyaslandığında üst sıralarda yer almamaktadır. Tez çalışmasında, yeşil tahvil ihraçlarının şirketlerin pay senedi getirisi üzerindeki etkisi incelenmektedir. Yeşil tahvil ihracını takip eden 1. günde şirketlerin pay senetlerinde anlamlı pozitif getiriler tespit edilmiştir. Bu çalışma, Türkiye yazınında yeşil tahvil ihracı ve finansal performans arasındaki ilişkiyi inceleyen ilk örneklerden olup gelecek çalışmalara zemin hazırlamak bakımından dikkate değer bulgular ortaya koymaktadır.

The threats posed by the changing climate and global warming for humanity increase the importance of sustainability day by day. Green investments and projects that companies plan to realize within the scope of sustainability need financing. In this context, the difficulty of accessing long-term and high-amount bank loans increases the importance of alternative financing sources. Green bonds are one of the financing tools used to support economic development and environmental protection. Although green bond issuances have increased in Turkey over the years, the amount is still low compared to the globe. This thesis examines the effect of green bond issuances on companies' stock returns. The results indicate that companies experience positive abnormal returns following the issuance of green bonds first day. The study is among the first in Turkish literature related to green bond issuance in Turkey, and its findings provide ground for future research.
Corporate green bonds : implementations in Turkey
Keywords: Abnormal Return; Accounting; Anormal Getiri; Auditing; Bond market; Çevre Green Bonds; Denetim; Environment; Event Study; Green Financing; Muhasebe; Olay Çalışması; Tahvil piyasası; Yeşil Finansman; Yeşil Tahvil