Sporcularda Optimal Performans Duygu Durumunun Yordanmasında Beş Faktörlü Kişilik Özelliklerinin ve Mükemmeliyetçiliğin Rolü - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Bu çalışmanın amacı elit sporcuların kişilik özelliklerinin ve mükemmeliyetçilik düzeylerinin optimal performans duygu durumunu yordamasındaki rolünü araştırmaktır. Çalışmaya İstanbul ilinde süper, 1. ve 2. ligde yer alan 119 kadın (X=22.15 ±4.92) ve 144 erkek (Xyaş =23.94 ±4.85) toplam 263 (Xyaş=23.13 ±4.95) sporcu katılmıştır. Sporculara "Kişisel Bilgi Formu", "Sürekli Optimal Duygu Durum-2 Ölçeği", "Beş Faktör Kişilik Özellikleri Ölçeği" ve "Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği" uygulanmıştır. Yapılan hiyerarşik regresyon analiz sonuçları, sporcuların gelişime açıklık ve öz denetim kişilik özelliklerinin optimal performans duygu durumunu yordadığını göstermiştir (p<0.05). Elde edilen bulgular, sporcuların kendine yönelik mükemmeliyetçilik düzeylerinin optimal performans duygu durumunu anlamlı olarak yordadığını göstermektedir (p<0.05). Sonuç olarak; sporcuların kişilik özelliklerinin ve mükemmeliyetçilik düzeylerinin, optimal performans duygu durumunu yordamada etkin rol oynadığı görülmektedir.

The aim of this study was to investigate the role of personality traits and perfectionism in determining dispositional flow of elite athletes. One hundred nineteen females (Mles (M±4.95) athletes voluntarily participated in this study. "Personal Information Form", Dispositional Flow Scale-2", "The Big Five Inventory" and "Multidimensional Perfectionism Scale" were administered to athletes. The hierarchical regression analysis results showed that for athletes openness and conscientiousness personality traits significantly predicted flow state. (p<0.05). Analysis also revealed that selforiented perfectionism was a significant predictor of flow experiences in athletes. (p<0.05). As a result; personality traits and perfectionism dimensions of athletes play significant role in determining flow experiences.
The Role of Big Five Personality Traits and Perfectionism in Determining Dispositional Flow in Elite Athletes
Keywords: Psikoloji