The European Union accession process affecting the agricultural policy in Turkey - Gündüz, Ertan (My University, 2003)
Avrupa'nın tarifleri içerisinde en doğrusu artık fiziksel değil kimyasal bir birleşmeye benzediğidir. Bu birleşme sonunda oluşan bileşik elementlerine kolay kolay ayrılamaz ve artık eskisinden farklı daha kompleks ve yararlıdırlar. Bu egemenlik devri sonunda artık daha güçlü, ulusal çıkarların farklı olmasından kaynaklanan sorunları geride bırakan bir biz kullanılacaktır.Karşılıklı yanlış anlamalarla dolu uzun bir sürenin sonunda 11 Aralık 1999'da Helsinki'de yapılan Konsey Zirvesinde Türkiye'nin de diğer adaylarla koşut şartlara maruz aday olduğu ana referans haline gelen bir politik doküman ile kabul edildi. Katılım müzakerelerini tamamlayan Merkez ve Doğu Avrupa Ülkeleri gibi, Türkiye de, eğer ekonomik ve politik kriterlerdeki hızlı gelişmesini öne sürerek zorlamazsa, müzakerelere 2005' te başlayacaktır.Müzakerelerin en zor kısımlarından biri kabaca müktesebatın yarısını oluşturan ortak tarım politikalarına uyum olacaktır. Gümrük birliğinin kapsamında olan endüstriyel kısımlarıyla Türkiye'nin tarım ürünleri, nüfus yapısı ve kapasitesi gibi özel koşulları irdelenmelidir. Bu açıdan kendisinin geçeceği yolu, başarılı bir değişim süreci ve birlik mali desteği ile aşan, adaylık müzakeresi bitmiş ülkelerin deneyimi iyi bir örnek oluşturacaktır.Türkiye'nin uzun demokratik geçmişi, dinamik genç nüfusu, gittikçe artan parasal sermaye birikimi ve çok hızlı gelişen eğitim seviyesi uyum açısından ümit verirken yönetimsel dengesizlik ile oluşan güvensizlik ortamı uyum için olumsuz faktörler oluşturmaktadır.Avrupa Birliği'nin bakış açısından karlı bir Gümrük Birliği ve Akdeniz Ortak Ülkesi olan Türkiye'nin üyeliği daha çok kendi yararınadır. Aynı zamanda muhafazakar Avrupa Birliği Ülkelerinin büyümek için kendine meydan okuması da Türkiye ile son bulmayacaktır.

ABSTRAKT (en fazla 250 SÖZCÜK) :The European Union Accession Process Affecting the Agricultural Policy in TurkeyThe truest of the several definitions of the Europe tells about a chemical reaction more than a physical union. These reactions have purposes to form substances that are more useful. Chemical combination, which the compound cannot easily be separated later and more special than each rough element is European Union. Nation States use some of their authority together and there would be real us colloquially far from national interests by time. After a long mutual misunderstandings period, Turkey is qualified as a candidate State destined to join the Union based on the same criteria parallel to other candidate states in Helsinki Summit. CEESs and other small applicant States completed the accession negotiations, which would probably begin for Turkey in 2005.One of the hardest sections of EU - Turkey relations would probably be on the convergence of Turkish agricultural policy to Common Agricultural Policy, which involves roughly half of EU legislation during negotiations. This process should study carefully agricultural products including industrially treated parts, Turkey's population structure, production capacity and other specialties. At this point of view, similar conditions applied to some countries whose metamorphosis are successful, with some aid, and this experience would form a good example for Turkey.Turkey's ups are consisted of long secular democratically politic history, young people, rapidly improving education level, accumulating capital, and down is the lack of confidence to overcoming of instability by politics.For EU, Turkey is a profitable Customs Union and Mediterranean partner, and full membership to EU is more to her own good. On the other hand, this enlargement challenge probably would not last with Turkey.
Keywords: Avrupa Birliği_Tarım Politikası; Avrupa Birliği_Tarım_Türkiye