Synthesis and characterization of novel oxo-and azo bridged phthalocyanines bearing isomeric phenylphenoxy groups - Alı, Haytham Elzıen Alamın (My University, 2017)
Bu doktora çalışmasında, bir dizi yeni okso- ve azo- köprülü başlangıç maddeleri (ligantlar) 3-nitroftalonitrili veya 4-nitroftalonitril ve fenilfenol izomerleri kulanılarak (orto-, meta- ve para-) hazırlandı. Okso- köprülü ligandlar (1, 2, 3, 4, 5 ve 6) bazik ortamda 3- veya 4-nitroftalonitril ile fenilfenol izomerlerinin nükleofilik aromatik substitüsyon reaksiyonundan elde edilmiştir. Azo- köprülü ligandlar (Nl, N2, N3 ve N4), 4-aminofitalonitrilin ile 2-hidroksibifenil, 2-metoksibifenil, 4-hidroksibifenil ve 4-asetiloksibifenil bileşiklerinin ayrı ayrı diazolama reaksiyonu ile elde edilmiştir.Yeni periferal ve periferal olmayan metalsiz ftalosiyaninler (2HPc 1, 2HPc 2, 2HPc 3, 2HPc 4, 2HPc5 ve 2HPc6) ilgili ligandın siklotetramerizasyon reaksiyonundan elde edilmiştir. Yeni periferal ve periferal olmayan metalli ftalosiyaninler (MPc 1, MPc 2, MPc 3, MPc 4, MPc 5 ve MPc 6 (M = Zn, Cu ve In[OAc]) uygun metal asetat tuzu varlığında ilgili ligandın siklotetramerizasyon reaksiyonundan hazırlanmıştır. Bütün sentezlenmiş okso- ve azo-ligandlar, metalli ve metalsiz ftalosiyaninlerin molekül yapıları standart yöntemlerle: (Elemental analiz, 1H-NMR, 13C-NMR, MALDI-TOF-MS, FT-IR ve UV-vis Spektrofotometreleri) karakterize edilmiştir. Tüm spektrumlar önerilen yapılara uygundur. Hazırlanan ftalosiyaninler kloroform, diklorometan, toluen, tetrahidrofuran, dime- tilformamid ve dimetil sülfoksit'da son derce iyi çözünmektedir ve çözeltilerde herhangi bir agregasyon bulunmamaktadır.

During this Ph.D. research, a number of new oxo- and azo- bridged ligands were prepared by the reaction between 3-nitrophthalonitrile or 4-nitrophthalon- itrile and isomers of phenylphenol (orth-, meta-, and para-) as startingmaterials. The oxo-bridged ligands 1, 2, 3, 4, 5 and 6 were prepared by aromatic nucl-eophilicsubstitution in alkaline media when 3- or 4-nitrophthalonitrile treated with one of the isomers of phenylphenol. The azo-bridged ligands N1, N2, N3 andN4 were prepared by diazotization of 4-aminophthalonitrile and coupled with 2-hydroxybiphenyl, 2- methoxybiphenyl, 4-hydroxybiphenyl, and 4-acetyloxybiphenyl respectively.The novel peripheral and non-peripheral metal-free phthalocyanines 2HPc 1, 2HPc 2, 2HPc 3, 2HPc 4, 2HPc 5 and 2HPc 6 were prepared by cyclotetrameri-zation of the corresponding ligand. The novel peripheral and non-peripheral metallo-phthalocyanines MPc 1, MPc 2, MPc 3, MPc 4, MPc 5 and MPc 6 ( M= Zn, Cu and In[OAc] ) were prepared by cyclotetramerization of the corresponding ligand in the presence of metalacetate. All the synthesized oxo-ligands, azo- ligands, metal-free phthalocyanines and metallo-phthalocyanines were characterized by standard methods:(elemental analysis, 1H-NMR, 13C-NMR, MALDI-TOF-MS,FT-IR and UV-visspectrop- hotometry) and the spectra conforms with proposed structures.The prepared phthalocyanines showedexcellent solubility and non- aggregated species were formed in chloroform, dichloromethane, toluene, tetrahydrofuran, N,N-dimethylformamideand dimethylsulphoxide.
Keywords: Kimya, Organik; okso- köprülü azo- köprülü metalsiz metalli ftalosiyanin oxo-bridged azo-bridged metal-free metallo phthalocyanine