Venedik Devlet Arşivi'ndeki Türkçe belgeler (1600-1636) (transkripsiyon ve değerlendirme) - Gülen, Gülnur (My University, 2022)
Osmanlı Devleti ile Venedik Cumhuriyeti Adriyatik Denizi ve Dalmaçya bölgesinde sınır komşusu olan, aynı coğrafya üzerinde ticari faaliyetlerde bulunan iki devlettir. Asya ve Avrupa arasındaki ticaretin temel taşlarıdır. Bu iki devlet zaman içinde birçok kere ittifak kurup sulh sağlamışken, birçok kere de karşı karşıya gelip savaşmıştır. Diplomatik, idari, mali, kültürel, siyasal ve sosyal olarak birbirini etkilemiş ve birbirinden etkilenmiştir. Osmanlı Devleti'nin uluslararası ilişkileri incelenirken birinci elden kaynaklar büyük önem taşımaktadır. Bu alanlara ışık tutan belgelerin bir kısmı Osmanlı Devlet Arşivi'nde bulunmakta iken, bir kısmı Osmanlı Devleti'nin ilişki kurduğu diğer devletlerin arşivinde saklanmaktadır. Avusturya, İngiltere, Almanya, Fransa, İsveç, İspanya, Mısır, Libya, Suriye, İran, Polonya, İtalya bu devletlerden birkaçıdır. İtalya'nın Venedik Devlet Arşivi'nde belgeleri internet üzerinden araştırmacılara açması ile kaynaklarımız genişlemiştir. Bu tez çalışmasında Venedik Devlet Arşivi'nde Documento Turchi fonunda bulunan Osmanlı Türkçesi belgeler esas alınarak iki ülke arasında 1600-1636 yılları arasındaki yazışmalar incelenmiştir.

The Ottoman Empire and the Republic of Venice are two states bordering the Adriatic Sea and Dalmatia region and engaged in trade activities on the same geography. They are the cornerstones of trade between Asia and Europe Dec. While these two states have allied and established peace many times over time, they have also faced and fought many times. They have influenced and influenced each other diplomatically, administratively, financially, culturally, politically and socially. First-hand sources are of great importance when studying the international relations of the Ottoman Empire. While some of the documents that shed light on these areas are located in the Ottoman State Archive, some of them are stored in the archives of other states with which the Ottoman Empire has relations. Austria, Great Britain, Germany, France, Sweden, Spain, Egypt, Libya, Syria, Iran, Poland, Italy are a few of these states. Our resources have been expanded with the opening of documents to researchers on the Internet at the Venice State Archive in Italy. In this thesis, the events that took place in the 17th century between the two countries were examined based on the Ottoman Turkish documents found in the Documento Turchi fund in the Venice State Archive.
Keywords: 17. Century; 17. Yüzyıl; archives; arşiv; Documento Turchi; History; international relations; Osmanlı Devleti; Ottoman Empire; State Archive of Venice; Tarih; Turkey; Türkiye; uluslararası ilişkiler; Venedik; Venedik Devlet Arşivi; Venice