Eksternal apikal kök rezorpsiyonunun mineral trioksit agregat ile tedavisi: İki vaka raporu - GÖKER KAMALI, SELİN; SAZAK ÖVEÇOĞLU, HESNA (My University, 2022)
Eksternal kök rezorpsiyonu odontoklastlar tarafından dişin dış yüzeyinin rezorbe olmasıdır. Bazı vakalarda nedeni bilinmese de lokalize enflamatuar lezyonlar, tümör ve kistler, ortodontik uygulamalar, okluzal kuvvetler, dental travmalar eksternal kök rezorpsiyonuna neden olabilir. Eksternal kök rezorpsiyonunun tedavisinde kullanılan materyaller biyouyumlu olmalı, hasar gören dokuların rejenerasyonunu desteklemeli ve kök kanalının üç boyutlu sızdırmazlığını sağlamalıdır. Bu amaçla üretilen biyoaktif materyaller ile kök rezorpsiyonu gibi karmaşık patolojik durumlarda dahi sızdırmaz kök kanal tedavileri yapılması mümkündür. Mineral trioksit agregat (MTA)’ta eksternal kök rezorpsiyonlarının tedavisinde kullanılan biyoaktif materyallerden biridir. Bu olgu raporunda eksternal kök rezorpsiyonu teşhisi koyulan ve tedavisinde MTA kullanılan iki vaka sunulmaktadır.

External root resorption is the destruction of the outer surface of the tooth by odontoclasts. In some cases, although the cause is unknown, localized inflammatory lesions, tumors and cysts, orthodontic applications, occlusal forces, dental traumas may cause external root resorption. Materials used in the treatment of external root resorption should be biocompatible, support the regeneration of damaged tissues and provide three-dimensional sealing of the root canal. With the bioactive materials produced for this purpose, it is possible to perform sealed root canal treatments even in complex pathological conditions such as root resorption. Mineral trioxide aggregate (MTA) is one of the bioactive materials used in the treatment of external root resorptions. In this case report, two cases diagnosed with external root resorption and using MTA in the treatment are presented.
Treatment of external apical root resorption with mineral trioxide aggregate: Two case reports
Keywords: Dental travma; eksternal kök rezorpsiyonu; mineral trioksit agregat; Dental trauma; external root resorption; mineral trioxide aggregate