A comparative life assessment study of a stand-alone mobile house with different power generation possibilities - Sevencan, Suat (My University, 2010)
Otonom Bir Mobil Evde Kullanılabilecek Çeşitli Güç Üretim Sistemlerinin Kıyaslamalı Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi Çalışması İnsanlığın çevreye olan ilgisi gibi yenilenebilir enerji sistemlerinin popülerliği de arttıkça yenilenebilir hibrid güç üretim sistemleri özellikle de otonom uygulamalar için daha ilgi çekici hale gelmektedir. Böylece söz konusu sistemler eko-verimliliği artırıp, ürün başına enerji ve ham madde kullanımını azaltarak küresel çevre problemlerine çözüm olmaktadırlar. Bu hedefe ulaşmak için var olan proses ve ürünlerin çevresel etkilerinin anlaşılması ve incelenmesi gerekmektedir. Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi (YDD) ürün, süreç ve süreç basamaklarının eko-verimliliğinin değerlendirilmesi için kullanılır. Bu çalışma mobil bir evin enerji ihtiyacını karşılayabilecek dokuz farklı hibrid yenilenebilir enerji sisteminin çevresel etkilerini YDD yaklaşımı ile incelemektedir. Bu alternatiflerde PV paneller ve rüzgâr türbininin kombinasyonları ana güç kaynağı, yakıt pili veya dizel jeneratör destek güç kaynağı, basınçlı veya metal hidrür tanklarda depolanan hidrojen fazla enerji deposu olarak kullanılmaktadır. Çalışmanın sonuçları her ne kadar sera gazı emisyonu yapmasalar da, yenilenebilir enerji kaynaklarının kamuoyunun düşündüğü kadar çevre dostu olmadığını ortaya koymuştur. Çalışmadan elde edilen sonuçlar ışığında rüzgâr türbininin ana güç kaynağı, dizel jeneratörün destek kaynak olarak kullanıldığı bir sistemin bu tip uygulamalar için çevresel olarak en uygun çözüm olduğu ortaya konmuştur.

A Comparative Life Cycle Assessment Study of Stand-Alone Mobile House with Different Power Generation Possibilities As the publics’ interest towards environment and the popularity of renewable energy systems grows, renewable hybrid power generation systems are becoming more attractive, especially for stand-alone applications. Thus, in such systems to increase eco-efficiency, reduce energy and raw material consumption per product is important to meet the global environmental problems. Achieving this target through understands the environmental impacts of the current processes and products. Life Cycle Assessment (LCA) is used for the evaluation of the eco-efficiency of the product, processes and process steps. This study compares the environmental impacts of nine different hybrid power generation alternatives that meet the energy demand of a mobile house using LCA approach. These alternatives are combinations of PV panels and wind turbine as main energy source, fuel cell and diesel generator as backup source and batteries, compressed H2 and H2 in metal hydrides as backup energy storage. The results of the study show that although they are carbon free renewable energy sources are not as environmental friendly as thought by the public. A hybrid system using a wind turbine as main power source and a diesel engine as backup power is the most environmentally sound solution for such demands.
Keywords: Enerji Sistemleri; Kimya Mühendisliği