School to work transition policies as youth unemployment policies: a comparison between Germany Italy and Turkey - Baktıran, Tansu (My University, 2003)
Okuldan İşe Geçiş Politikaları, genç işsizliği sorununu çözmede kullanılan ve gençlere daha iyi gelecek sağlamak için kullanılan araçlardır. Birçok ülke genç işsizliği sorunu ile mücadele etmesine rağmen, başarılı olabilmiş politikalar azdır. Bu anlamda Almanya başarılı ve İtalya başarısız ülkeler arasında sayılabilir. Türkiye tarım ekonomisinden hizmet ve sanayi bazlı ekonomiye dönüşümünü devam ettirmektedir. Bununla beraber, diğer Avrupa ülkelerine kıyasla yüksek bir nüfus artış hızı vardır. Eğer bu durum devam ederse, yakın gelecekte Türkiye'nin genç nüfusu daha da artacaktır. Bu durumda Türkiye'nin genç kesime yönelik politikaları önem kazanmaktadır. Bu tezde amacımız, sınıfın iyi öğrencisi olan Almanya ile kötü öğrencisi olan İtalya'nın Okuldan İşe Geçiş Politikalarını karşılaştırarak bu konuda Türkiye'ye tavsiyelerde bulunmaktır. Kıyaslamamız OECD'nin yayınlamış olduğu İlk Eğitimden İş yaşamına adlı eserde değinilen başarılı okuldan işe geçiş politikalarının beş boyutu üzerinden yapılmıştır. Bunlar; §Eğitim Sistemleri §Genç İşgücü Piyasası Performansları §Eğitim ve İstihdam Sistemleri Arasındaki Bağlantının Nitelikleri §Milli Özel Politika Yaklaşımları §Ülkeler Arasındaki Kültürel Farklardır. Bu boyutların tartışılması sonucunda, özellikle eğitim politikalarıyla uyumlu haldeki genç işsizlik politikalarının daha verimli olacağı ve bunların da genç işgücünün istihdama giriş ve çıkışını kolaylaştıran esnek istihdam politikalarıyla desteklenmesi gerektiği vurgulanmıştır. Avrupa Birliği'ne giriş yolundaki Türkiye'nin bu konulara önem vermesi, gelecekteki zorlukları daha güçlü bir şekilde karşılamasına yardım edecektir. School to Work Transition Policies are tools for solving youth unemployment problem and enhancing better futures for youth. Although many countries are combating with youth unemployment, successful policies are rare. Germany is among the successful countries in this respect and Italy is among the unsuccessful ones. Turkey is experiencing a transition from an agricultural society to an industrial society and she has a young population. Furthermore Turkey has a higher population growth rate compared to European countries. If this trend continues, Turkey will have a larger youth population in near future. This fact increases the importance of 'youth policies' in Turkey. In this thesis, our aim is to come up with policy recommendations to Turkey after comparing the good student of the class -that is Germany-, and the bad student of the class -that is Italy. Our comparison is based on five determinants of successful school to work transitions mentioned in the study of OECD From Initial Education to Working Life. They are; §Education Systems §Youth Labor Market Performances §Nature of the Links between Education and Employment Systems §National Policy Approaches §Cultural Differences between Countries. After discussing these elements, we conclude that, policies that are in coordination with education systems and that are providing flexibilities that enable hiring of young people are the most appropriate ones for solving the youth unemployment problem. On the way to accession to European Union, Turkey's adopting such policies would help to face the future challenges in a stronger condition.
Keywords: Genel yönetim; Kamu Yönetimi; Personel yönetimi