Şizofreni hastalarında antipsikotik tedavinin serum kortizol ve DHEA-S düzeylerine etkisi - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Şizofreni tedavisinde antipsikoptik ilaçlar tedavinin temelini oluşturmaktadır. Bu ilaçların antipsikotik etkilerinin dopamin sistemi ile ilişkili olduğu kabul edilmekle birlikte, başta serotonin olmak üzere diğer nörotransmitterlere olan etkilerinin de antipsikotik etki ve yan etki profillerinde önemli olduğu düşünülmektedir. Kortizol salgı ve metabolizmasında ailesel ve genetik etkenlerin etkisinin olduğuna ilişkin bazı bilgiler vardır. nöroaktif steroid olmasının yanı sıra, antiglukokortikoid etkisi ile de psikiyatrik bozukluklarda rol oynayabilmektedir. Çalışmalarda antipsikotik tedavinin serum kortizol ve DHEA-S düzeylerine olan etkileri ile ilgili olan bilgiler değişiklik göstermektedir. Biz bu çalışmada şizofreni tedavisinde kullanılan antipsikotik ilaçların serum kortizol ve serum DHEA-S düzeylerine olan etkilerini araştırmayı amaçladık. Çalışmada 60 şizofreni hastası önce antipsikotik tedavi alıp almamalarına göre ardından tedavi alanlar kullandıkları antipsikotiklere göre gruplandırılarıldı. Hasta grubunun serum kortizol ve DHEA-S düzeyleri 60 kişiden oluşan sağlıklı kontrol grubunun serum kortizol ve DHEA-S düzeyleri ile karşılaştırıldı. Hasta grubunun serum kortizol ve DHEA-S düzeylerinin kontrol grubundan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptandı (p<0.05). Antipsikotik tedavi alan hasta grubu ile antipsikotik tedavi almayan hasta grubu arasında serum kortizol ve DHEA-S düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. Tipik antipsikotik tedavi alan grup ile atipik antipsikotik tedavi alan hasta grubu arasında serum kortizol ve DHEA-S düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. Atipik antipsikotik tedavi alan hasta grubu da kendi aralarında incelendiğinde alt gruplar arasında da serum kortizol ve DHEA-S düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. Hastalardaki serum kortizol ve DHEA-S düzeylerindeki bu yüksekliğin hastalığın fizyopatolojisi ile ilişkili olabileceği düşünüldü.

Antipsychotic drugs are the basis of the tratment of schizophrenia. Although their antipsychotic effects are related with dopamin, their effects on other neurotransmitters, firstly on serotonin, are suggested to be important in the antipsychotic and advers effect profiles. There are some studies on the cortisol release and metabolism effects of familial and genetic properties. DHEA-S plays an important role in psychiatric disorders with its neuroactive steroid structure and antiglucocorticoid effects. There are controversial results about the effects of antipsychotic treatment on serum cortisol and DHEA-S levels. In this study, we aimed to investigate the effects of antipsychotic drugs on the serum cortisol and DHEA-S levels. Sixty schizophrenia patients are included and grouped according to their antipsychotic treatment properties and their serum cortisol and DHEA-S levels were compared with sixty healthy control group serum levels. The serum cortisol and DHEA-S levels were significantly higher compared with control group (p<0.05). There was not any significant difference of serum cortisol and DHEAS levels between the patient groups that take antipsychotic drug treatment or not. Also there was no significant difference of serum cortisol and DHEA-S levels between the typical and non typical antipsychotic drug treatment. When atypical psychotic treatment sub groups are compared, there was no significant diffence between them. In conclusion, the elevated serum cortisol and DHEA-S in the patient group thought to be related with the physiopathology of schizoprenia.
The effects of antipsychotic drugs on the serum cortisol and DHEA-S levels in schizophrenia
Keywords: Gastroenteroloji ve Hepatoloji; Psikiyatri