Seyahat davranışlarının airbnb kullanımı üzerindeki etkisi: Türkiye örneği - EKİZLER, HÜSEYİN (My University, 2023)
Paylaşım ekonomisi son yıllarda internet ve sosyal medya kullanımının hayatımızda yaygınlaşması ile turizm endüstrisinde çeşitli platformlarda karşımıza çıkmaya başlamıştır. Yıkıcı yenilik adı altında incelenen paylaşım ekonomisi, turizm endüstrisinde konaklama ve ulaşım alanlarında daha çok karşımıza çıkmaktadır. Günlük hayatımızı derinden etkileyen internet ve sosyal medya platformları seyahat davranışlarımızda da etkisi olmaya başlamıştır. Özellikle turizm endüstrisindeki akıllı turizm uygulamaları bölgedeki sakinlerini, işletmeleri ve ziyaretçileri Airbnb uygulaması ile çokça etkilemektedir. Bu çalışmada, Türk turistlerin seyahat davranışlarının, paylaşım ekonomisinin öncülerinden Airbnb kullanımı ve gelecekteki kullanım niyetine nasıl etki ettiği araştırılmıştır. Veri anket yöntemi ile kolayda ve kartopu örnekleme ile toplanmış ve 385 katılımcının davranışları incelenmiştir. Buna göre, gençlerin seyahatlerinde Airbnb’yi daha çok tercih ettikleri görülmüştür. Aynı zamanda katılımcıların uzun gecelemelerinde ve yerel kültür ile etkileşimde olmak istedikleri ve bölgedeki özellikleri keşfetmek amacıyla Airbnb’yi tercih ettiği sonucuna varılmıştır.

In recent years, with the widespread use of the internet and social media in our lives, the sharing economy has started to emerge on various platforms within the tourism industry. The sharing economy, under the name of disruptive innovation, is more common in the tourism industry in the fields of accommodation and transportation. Internet and social media platforms, which deeply affect our daily lives, have begun to have an impact on our travel preferences. Smart tourism applications, especially in the tourism industry, greatly affect the residents, businesses and visitors in the region with the Airbnb application. In this study, the impact of travel behavior of Turkish tourists on Airbnb usage and intention to use were investigated. Data were collected through questionnaire via convenience and snowball sampling techniques, and total of 385 respondents’ behaviors were examined. As a result, it was revealed that young people prefer Airbnb more for their travels. Additionally, it was concluded that the participants preferred Airbnb for their long overnight stays and to interact with the local culture and to explore the features in the region.
The impact of travel behaviors on airbnb usage: A case of Türkiye
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; İşletme; Turizm ve Otel İşletmeciliği; Social Sciences and Humanities; Management; Tourism and Hotel Management; Sosyal Bilimler (SOC); Ekonomi ve İş; İŞLETME; YÖNETİM; Social Sciences (SOC); ECONOMICS & BUSINESS; BUSINESS; MANAGEMENT; Karar Bilimleri (çeşitli); Genel Karar Bilimleri; Strateji ve Yönetim; Pazarlama; İşletme ve Uluslararası Yönetim; Genel İşletme, Yönetim ve Muhasebe; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Decision Sciences (miscellaneous); General Decision Sciences; Strategy and Management; Marketing; Business and International Management; General Business, Management and Accounting; Social Sciences & Humanities; Paylaşım Ekonomisi; Airbnb; Yıkıcı Yenilik; Seyahat Davranışı; Turist Davranışı; Turizm Endüstrisi; Sharing Economy; Disruptive Innovation; Travel Choice; Tourist Behavior; Tourism Industry