1946-2007 Türk basınında milletvekili genel seçimleri - Karlı, İhsan (My University, 2009)
Türkiye’de gerçek anlamda çok partili sistem 1946’da Demokrat Parti’nin kurulmasıyla başlamıştır. 1950’de yapılan seçimle DP tek başına iktidara gelmiş ve 1960 Askeri Darbesi’ne kadar iktidarını sürdürmüştür. 1960 Askeri Darbesi’nin ardından DP, TSK tarafından kapatılmış ancak AP ve YTP1 gibi yeni partiler Türk siyasal yaşamına katılmışlardır. 1961 seçimi sonucunda CHP liderliğinde koalisyonlar kurulmuştur. Ardından 1965 ve 1969 seçimlerinde AP tek başına iktidara gelmiştir. 1971 Mart Muhtırası’nın ardından 1973 ve 1977 seçimi yapılmıştır. Her iki dönemde de Türkiye koalisyonlarla yönetilmiştir. Yaşanan kaos sonrasında TSK, 1980’de iktidara el koymuştur. İhtilalle birlikte siyasi partiler yasaklanmış ve yeni partiler siyasal hayata katılmıştır. 1983 ve 1987 seçimlerinde ANAP tek başına iktidara gelmiştir. 1991 seçimi sonucunda ise koalisyonlar dönemi başlamış ve bu durum 1995, 1999 seçimlerinde de görülmüştür. Siyasal İslam’ın yükselişiyle birlikte 2002 seçiminde ise Türkiye’de merkez sağ daha da sağa kaymış ve AKP tek başına iktidara gelmiştir. 2007 seçiminde AKP, tekrar tek başına iktidara gelmiştir. Araştırmada 1946-2007’de Türkiye’de yapılan 16 adet milletvekili seçiminde politik aktörlerin söylemlerinin değişimi incelenmiştir. Bunun için her seçim döneminde yayınlanan gazeteler yayın kimlikleri dikkate alınarak incelenmiştir.

Multi-party system really began with DP’s establishment in 1946 in Turkey. With the deputy election in 1950, DP came to power alone and until 1960 Military Coup, it was in power. However, DP was forbidden by TSK after 1960 Military Coup, new parties like AP and YTP1 entered into Turkish political life. Coalitions were formed by leadership of CHP after 1961 deputy election. AP came to power alone after 1965 and 1969 deputy elections. 1973 and 1977 deputy elections were performed after 1971 March Military Memorandum. Turkey was administered by coalitions in both terms. After the chaos, TSK confiscated the power in 1980. The political parties were forbidden and new parties entered into Turkish political life by the coup. ANAP came to power alone in 1983 and 1987 deputy elections. Coalitions were began after 1991 deputy election and this condition continued in 1995 and 1999 deputy elections. With the rising of political Islam, central right moved to further right in 2002 deputy election and AKP came to power alone. AKP, came to power alone again in 2007 deputy election. In research, changing of political actor’s messages was examined in 16 deputy elections which were performed between 1946 and 2007 in Turkey.
Keywords: Gazetecilik; Seçimler