İntraserebroventriküler Aß42 peptidi uygulamasıyla sıçanlarda oluşturulan deneysel alzheimer hastalığı modelinde kannabidiol’ün etkilerinin incelenmesi - Aydın, Arda Can (My University, 2021)
1. ÖZETAmaç: Alzheimer Hastalığı (AH) serebral korteks, hipokampüs gibi kognitif fonksiyonları olan bölgelerde, amiloid beta (Aβ) plak oluşumunu sağlamaktadır. AH olan bireylerde glutamerjik yolakların dejenere olması korteks ve hipokampuste asetilkolin birikmesine neden olarak Aβ plak oluşmasına neden olmaktadır. Çalışmamızda glutamat reseptör blokörü olan CBD’nin AH tedavisindeki etkileri araştırılmıştır.Gereç ve Yöntem: Sprague Dawley sıçanlar kontrol, Aβ42 ile AH indüklenmiş Alzheimer ve Alzheimer+CBD olmak üzere 3 gruba ayrılmıştır. Sıçanlara Morris’in su tankı, yeni obje tanıma, açık alan ve pasif sakınma testleri yapılarak sıçanların kognitif fonksiyonları değerlendirilmiştir. Alzheimer grubuna uygulama yapılmazken, Alzheimer +CBD grubuna tedavi amacıyla intraserebroventriküler (i.c.v.) olarak günde 10 mg/ kg CBD 2 hafta süre ile uygulanmıştır. Dekapitasyonunun ardından hipokampus ve prefrontal korteks bölgeleri çıkarılarak dokularda ELISA ile interlökin-1β (IL-1 β) ve tümör nekroz faktör-α (TNF-α) gibi inflamatuar sitokinlerin biyokimyasal ölçümleri yapılmıştır. Bulgular: CBD uygulanan grup ile Alzheimer grubu karşılaştırıldığında Pasif sakınma testinde karanlık bölmeye geçiş süresinde anlamlı bir düşüş, Morris’in su tankı testi performansında ise anlamlı bir azalma gözlemlenmiştir. Beyinde hipokampuste IL-1 β ve TNF- α gibi inflamatuar sitokinlerin düzeylerinin azaldığı görülürken, kortekste ise sadece TNF- α’nın azaldığı bulunmuştur.Sonuçlar: CBD’nin Aβ42’nin i.c.v. enjeksiyonuyla oluşturulan AH modelinde beyindeki inflamasyon kaynaklı öğrenme ve bellek fonksiyonlarındaki bozuklukları anlamlı olarak azalttığı bulunmuştur.

SUMMARYObjective: Alzheimer's Disease (AD) causes amyloid beta (Aβ) plaque formation in regions such as the cerebral cortex, hippocampus which have cognitive function. The degeneration of glutamergic pathways in individuals with AD causes acetylcholine accumulation in the cortex and hippocampus, leading to the formation of Aβ plaque. In our study, the effects of CBD, a glutamate receptor blocker, in the treatment of AD were investigated.Materials and Methods: Sprague Dawley rats were divided into 3 groups as control, Aβ42 and AD-induced Alzheimer and Alzheimer+CBD. Cognitive functions of rats were evaluated by performing Morris's water tank, new object recognition, open field and passive avoidance tests on rats. While the application was not applied to the Alzheimer group, 10 mg/ kg CBD per day was administered intracerebroventricular (i.c.v.) for 2 weeks for the treatment of the Alzheimer+CBD group. After decapitation, the hippocampus and prefrontal cortex regions were removed and biochemical measurements of inflammatory cytokines such as interleukin-1β (IL-1 β) and tumor necrosis factor-α (TNF-α) were performed in tissues by ELISA.Results: When the CBD group and the Alzheimer group were compared, there was a significant decrease in the transition time to the dark compartment in the passive avoidance test, and a significant decrease in Morris's water tank test performance. While the levels of inflammatory cytokines such as IL-1 β and TNF-α decreased in the hippocampus, it was found that only TNF-α decreased in the cortex.Conclusion: It has been found that CBD significantly reduce the inflammation-induced learning and memory dysfunctions in the Aβ42 i.c.v. induced AD model.
Keywords: Alzheimer disease; Alzheimer hastalığı; cannabidiol; Farmakoloji; intracerebroventicular Aβ42 peptide; intraserebroventiküler Aβ42 peptidi; kannabidiol; learning and memory; oksidatif hasar Alzheimer's disease; oxidative damage; öğrenme ve bellek; Pharmacology