Türkiye ve OECD ülkelerinde doğrudan yabancı yatırımı etkileyen faktörlerin ihracat ve ithalat üzerine etkisi : panel veri analizi - Gümüş, Mehmet Ali (My University, 2021)
Bu çalışmada doğrudan yabancı yatırımı etkileyen ekonomik faktörlerle ihracatve ithalat arasındaki ilişki panel veri analizi yöntemiyle açıklanmıştır. İncelemelersonucunda iki adet model oluşturulmuştur. Oluşturulan iki modele de uygulanan testlersonucunda istatistiki olarak anlamlılık elde edilmiştir. Çalışmanın örneklem alanı 31OECD ülkesi ve dönem olarak 2000-2019 yılları arasındaki yıllık verilerleoluşturulmuştur. Örneklem alanına ait veriler Dünya Bankasının ve OECD’nin verihavuzundan alınmıştır.

In this study, the relationship between economic factors affecting foreign directinvestment with exports and imports was explained by panel data analysis method. Twomodels were created as a result of the examinations. Statistical significance was obtainedas a result of the tests applied to both models. The sampling area of the study wasestablished for all OECD countries and the year between 2000-2019. The data of thesampling area were taken from the data pool of the World Bank and OECD.
Keywords: Business; Doğrudan Yabancı Yatırım Panal Data Analysis; Export; Foreign Directİnvestment; Investments, Foreign; İhracat; İmport; İşletme; İthalat; OECD countries; OECD ülkeleri; Panel Veri Analizi; Turkey; Türkiye; Yatırımlar, Dış