Serbest bölgelerde mali tabloların konsolidasyonu - Uluat, Ömer Murat (My University, 2002)
Serbest bölgelerde mali tabloların konsolidasyonu yüksek lisans tezinin amacı, Türkiye ve Dünyada serbest bölgelerin gelişimi, işleyişi, avantaj ve dezavantajları ile serbest bölgelerdeki firmalara iştirak eden işletmelerin mali tablolarını konsolide etmelerine ilişkin ilke ve esasların tespit edilmesidir. Türkiye'de firmalar özellikle serbest bölgelerde elde edilen kazançların vergiden bağışık tutulması ve gümrük kolaylıkları nedeniyle serbest bölgelerde şube kurarak yani sermaye tahsis ederek veya serbest bölgelerde kurulmuş bulunan diğer firmalara iştirak ederek büyümek ve pazar ekonomisinde rekabet üstünlüğü ile güç kazanmak istemektedirler. Serbest bölgelerdeki firmalara iştirak etmiş bulunan şirketlerin ise gerek işletme içi amaçlarla gerekse işletme dışı amaçlarla mali tablolarını konsolidasyona tabi tutmaları günümüzde ekonomik bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu çalışmada, serbest bölgelerin gelişimi, Türkiye'de ve dünya ekonomisindeki yerleri, Türkiye'de serbest bölgeleri meydana getiren yasal düzenlemeler, serbest bölgelerdeki vergi muafiyet ve teşvikleri, belge düzenleri ve muhasebe uygulamaları ile finansal tabloların konsolidasyonunun, Uluslararası Muhasebe Standardı ve Türkiye'deki yasal düzenlemeler çerçevesinde nasıl yapılması gerektiği anlatılmaya çalışılmıştır. Ayrıca konunun daha iyi anlaşılmasını sağlamak amacıyla da çalışmaya bir örnek uygulama eklenmiştir. Çalışma 3 ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Serbest bölgeler kapsamlı olarak anlatıldıktan sonra ikinci bölümünde, Finansal Tabloların konsolidasyonu anlatılmıştır.Çalışmanın üçüncü bölümünde ise serbest bölgelerde mali tabloların konsolidasyonuna ilişkin örnek bir uygulamaya yer verilmiştir. Mali tabloların konsolidasyonu, Türkiye'deki diğer şirketler için hukuki bir zorunluluk olmamasına rağmen serbest bölgelerde iştiraki bulunan firmaların mali tablolarını konsolide ederek firmanın gerçek durumunun görülmesini sağlaması dünya ekonomisindeki gelişmeler ışığında ekonomik bir zorunluluk olarak kendini göstermektedir.

The objective of the masters thesis on the topic of financial tables' consolidation in free zones is to determine the fundemantels and principles of financial tables' consolidation by the companies participating the firms in free zones and to investigate development, transactions, advantages, disadvantages of free zones in Turkey and abroad. Due to the tax exemptions of earnings and customs facilities present in free zones, companies in Turkey tends to grow by establishing branches in free zones that is, assigning capital or participating the companies already established in free zones. In todays conditions, it is mandatory that companies participating the firms in free zones consolidate financial tables not only for executive needs but for non-executive too. In this study, position and development of free zones in Turkey and world economy, legal regulations concerning the establishment of free zones in Turkey, tax exemptions and advantages, arrangement of documantation and the accountancy applications and consolidation of financial tables in accordance with International Accountance Standard and Turkey's legal arrangements were described. Furthermore, an example is appended to clear the subject. The study constitutes of 3 main parts. After wide explanation of free zones in the first part of the study, description of consolidating financial tables is stated in the second part. In the last part an example of consolidation of financial table in free zone is given. Although the Consolidation of financial tables is not an obligation for other companies in Turkey, it is an economic obligation for the companies that participates free zone companies because it provides comprehension of the real position of the company.
Keywords: Mali raporlar; Mali Tablolar; Muhasebe; Serbest Bölgeler; Yönetim ve yardımcı hizmetler