Application of uv disinfection in municipal wastewater treatment plants for agricultural use of reclaimed wastewater - Evcimen, Serkan (My University, 2009)
Arıtılmış Atıksuyun Tarımsal Kullanımı İçin Evsel Atıksu Arıtma Tesislerinde Ultraviyole Dezenfeksiyon Uygulamaları Bu çalışmada atıksu kalite parametrelerine göre UV dezenfeksiyon veriminin incelenmesi amacıyla Paşaköy Atıksu Arıtma Tesisi’ne bir UV pilot tesisi kurulmuş ve işletilmiştir. Pilot tesis aynı zamanda kum filtresi de içermektedir. Pilot tesis açık kanal bir sistem olup, her biri dört adet düşük basınçlı yüksek yoğunluklu UV lambası içeren üç banktan oluşmaktadır. Pilot tesis, arıtma tesisinin çıkış suyuyla beslenmiştir. Bu çalışmanın öncelikli hedefi, farklı geri kullanım uygulamaları için Türk Standartları’nda belirlenmiş kalitede atıksu elde etmek için gerekli olan uygun UV dozunun tespit edilmesidir. Ayrıca farklı tarımsal geri kullanım yönetmeliklerine uyacak kalitede atıksu elde etmek için gerekli olan uygun UV dozları da belirlenmiştir. Farklı UV dozlarındaki toplam ve fekal koliform konsantrasyonları izlenmiştir. Askıda katı madde, UV geçirgenliği ve giriş toplam ve fekal koliform konsantrasyonları gibi atıksu kalite parametrelerinin UV dezenfeksiyon verimine etkileri incelenmiştir. Ayrıca Paşaköy Atıksu Arıtma Tesisi çıkış sularının mikrobiyolojik karakterizasyonları da incelenmiş ve istatistik analizleri yapılmıştır. Filtrasyonun önemini ve askıda katı madde içeriğinin dezenfeksiyon verimine etkilerini gözlemlemek amacıyla deneyler hem filtre edilmiş hem de filtre edilmemiş sularla yapılmıştır.

APPLICATION OF UV DISINFECTION IN MUNICIPAL WASTEWATER TREATMENT PLANTS FOR AGRICULTURAL USE OF RECLAIMED WASTEWATER In this research, an Ultraviolet (UV) pilot plant was installed and operated at Paşaköy Wastewater Treatment Plant (WWTP) in order to examine the UV disinfection efficiency based on wastewater quality parameters. The pilot plant also contained a pressurized sand filter. The pilot plant was an open-channel system with three UV banks, each consisting of four low-pressure high-intensity UV lamps. The feed water for the pilot plant was the effluent of the treatment plant. The primary objective of this study was to determine the appropriate UV dose to achieve a wastewater quality that meets the Turkish Standards for different reuse applications. Also, appropriate UV doses to achieve wastewater quality that complies with different regulations for agricultural reuse were determined. Total coliform (TC) and fecal coliform (FC) concentrations for different UV doses were monitored. The effect of wastewater quality parameters, such as suspended solids (SS), UV transmittance (UVT), and initial total and fecal coliform concentrations, on UV disinfection efficiency was studied. Microbiological characteristics of Paşaköy WWTP effluent were also monitored and statistically analyzed. Experiments were conducted with both filtered and unfiltered water to observe the importance of filtration and suspended solids content on disinfection efficiency.
Keywords: Arıtma_Atık Su; Atık Su; Çevre Politikası