Türk futbol takımlarının gelirlerinin çeşitli değişkenler üzerinden incelenmesi - Doğan, Fatih (My University, 2019)
Amaç: Türk futbolu artan seyirci sayısı ve maç günü gelirleriyle birlikte, Avrupa futbolunun en hızlı gelişen liglerinden biri olduğunu göstermektedir. Araştırma kapsamında takım gelirlerinde etkili olan değişkenlerin ne gibi etkenlerle ilişki içerisinde olduğunu ortaya koyması hedeflenmektedir.Metaryal ve Metot: Türkiye’nin en üst seviye erkek futbol ligi olan Spor Toto Süper Lig’de 2014-2015, 2015-2016, 2016-2017 ve 2017-2018 sezonlarının tamamında mücadele etmiş takımlarından oluşan örneklem grubu için hali hazırda raporlanmış müsabaka raporlarından veriler toplanmış ve araştırma için uygun hâle getirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesi aşamasında veriler Microsoft Excel 2003 programında düzenlenmiş olup, SPSS 20 for Windows paket program kullanılarak çözümlenmiştir. Çeşitli analiz yöntemleri uygunlanmıştır.Sonuç: Yeni stadyumların maç günü gelirlerine önemli anlamda etki ettiği gözlenmektedir. Aynı zamanda tribün doluluk ortalamalarına da pozitif anlamda etki ettiği ortaya konulmuştur. Taraftar sayısı fazla olan kulüplerin bilet başına daha yüksek gelir aldıkları görülmektedir. Sezonlardaki maç günü geliri ve tribün doluluk ortalaması arasında anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır.Tartışma: Stadyumların yenilenmesi ve konforlu hale getirilmesi ile bilet satışlarındaki artış arasında doğru orantıdan hareketle bu yöndeki yatırımların arttılarak devam etmesi gerekir. Müsabakalarda fiziki şartların iyileştirilmesiyle müşteri memnuniyetinin ve doğal olarak sayısının ve buna bağlı olarak gelirlerin arttığı dikkate alınmalıdır. Yeni yapılacak olan stadyumlarda konumların vatandaşların yaşam alanlarından ulaşılabilir olması tribün doluluk ortalamasını artırabilecektir.

Aim: Turkish football shows that it is one of the fastest growing leagues of European football with its increasing audience and matchday revenues. Within the scope of the research, it is aimed to reveal what factors are effective in team revenues.Materials and Methods: Turkey's top-level men's football league Spor Toto Super League in 2014-2015, 2015-2016, 2016-2017, and for a sample group consisting of teams have struggled in all of the 2017-2018 season is already in the data of the reported event report was collected and made suitable for research. During the evaluation of the data, the data were edited in Microsoft Excel 2003 program and analyzed using SPSS 20 for Windows package program. Various analysis methods are suitable.Results: It is observed that new stadiums have a significant effect on matchday revenues. At the same time, it was demonstrated that tribune occupancy positively affects. It is seen that clubs with high number of fans get higher income per ticket. It was determined that there was a significant relationship between the matchday income in the seasons and the average of the grandstand.Discussion: Based on the right proportion between the renewal and comfort of the stadiums and the increase in ticket sales, investments in this direction should continue increasingly. It should be taken into consideration that by improving the physical conditions in the competitions, customer satisfaction and naturally the number and accordingly the revenues increase. The fact that the locations in the new stadiums can be accessed from the living areas of the citizens can increase the average of the grandstand.
Keywords: commercial income; Football; Futbol; live broadcast revenues; maç günü gelirleri; matchday revenues; naklen yayın gelirleri; Öğrenim ve öğretim; Spor; Sports; Study and teaching; ticari gelirler