İstatistiksel Veri Analizinde R Yazılımı ve Kullanımı - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Bu çalışmanın amacı son yıllarda kullanımı yaygınlaşan ve diğer istatistik paket programlara kıyaslabelirli avantajlara sahip olan R yazılımını temel düzeyde tanıtmak ve Türkiye’de 2010-2014 yılllarıiçerisinde eğitim bilimleri alanında yapılan ve SSCI kapsamında taranan 3 akademik dergide yayınlananaraştırmalardaki R yazılımının ve diğer paket programların kullanım sıklığını belirlemektir. Yaygın olarakkullanılan istatistiksel paket programlarının aksine parasız temin edilebilen ve açık kaynaklı olan Ryazılımı dünyanın farkları yerlerindeki araştırmacıların katkıları ile sürekli gelişen aktif bir yapıyasahiptir. Bu yapısı ile hem araştırmacıların bilimsel araştırma sürecinde hem de öğretmenlerin okuluygulamalarında kullanabilecekleri tüm analizlerin hesaplanmasına olanak tanımaktadır. Betimsel taramatüründe olan araştırmada elde edilen veriler incelendiğinde 1627 makale arasında R yazılımın kullanıldığısadece bir çalışma olduğu, bunun yanı sıra en sık kullanılan istatistiksel paket programların ise SPSS veLisrel olduğu belirlenmiştir. Bu bulgular önemli avantajlara sahip olan R yazılımının hemen hemen hiçkullanılmadığı şeklinde yorumlanabilir. R yazılımının kullanımının yaygınlaştırılması için üniversitelerdehizmet içi eğitimlerin gerçekleştirilmesi yerinde olacaktır.