Sigorta şirketlerinde sermaye yeterliliği (solvency II) - Çağatay, Nurdan (My University, 2008)
Sigorta sektörü ekonomik büyümede temel bir öneme sahiptir. Sigorta sirketleri, diger finansal aracılar gibi ekonomik büyümeye katkı saglarlar. Diger finansal aracılardan farklı olarak, sigorta sektörünün temel görevi ise; sigortalıları ve ekonomiyi gelecekteki riskler sonucu ortaya çıkacak kayıplara karsı koruma altına almaktır. Bazen öngörülemeyen risklerin ortaya çıkması durumunda, sigorta sirketlerinin kaynakları, yükümlülüklerini karsılamada yetersiz kalabilmektedir. Sigorta sektörünün ve ekonominin istikrarlı bir sekilde gelisiminin saglanması ayrıca poliçe sahiplerinin menfaatlerini korunması için, sigorta sirketlerinin mali yapılarının yeterince güçlü olması gerekmektedir. Büyük sayılar ve olasılıklar teorisine göre; sigorta sisteminde riskler, sigorta portföyü ile orantılı olarak portföy büyüdükçe daha iyi karsılanabilmekte ve zararlar daha kolay giderilebilmektedir. Baska bir ifade ile, küçük isletmelerde karsılıklarla sonuçlar arasındaki açıklar daha çok olmaktadır. Bunun için bir sigorta isletmesinin

kaynaklarının yeterli olması uygun olacaktır. Yükümlülük karsılama yeterliligi hesaplamasının, sigorta sirketlerinin mali yapısını en dogru ve en gerçekci sekilde yansıtması için, sirketlerin karsı karsıya kaldıgı tüm risklerin dikkate alınması gerekmektedir. Uygulanan, mevcut yükümlülük karsılama yeterliligi sistemi (Solvency I), sigorta sektörünü etkileyen ve hatta sirketlerin iflasına neden olabilen riskleri kapsamadıgından, Avrupa Birligi’de 2002 yılından beri, sigorta sirketlerin karsı karsıya kaldıgı tüm riskleri kapsamlı olarak ele alan, Solvency II Projesi üzerinde çalısmaları sürdürmektedir. Bu çalısmanın amacı Avrupa Birligi için oldugu kadar, Türk sigorta sektörü için de, önemli olan ve 2012’de uygulamaya konulacak olan, Solvency II Projesi’nin içerigini ve sigorta sirketlerine dolayısıyla sektöre olan olası etkilerini incelemektir. ABSTRACT Insurance sector has a prominent role in the economic growth. Insurance companies contribute a lot to economic development as other financial intermediaries. Differing from other financial intermediaries, insurance sector protects insured people and economy from the risk of loss threat and adopt this as a main responsibility. Sometimes, insurance companies may not have enough resources to meet their liabilities for the existence of potential risks. Therefore, these companies should provide strong enough budget in order to supply a self consistency in development of economy and insurance sector in addition to keep the self seeking of owners of bill of exchange. According to The Great Number and Probability Theory, risks in the insurance system are directly proportional with insurance portfolio. That is to say, when portfolio increases, it meets demands and deficits. In other words, in the small businesses the deficit between operating accounts and collateral accounts is in excessive amounts. Thus, the equity capital of an insurance company should be sufficient to meet those kinds of deficit. The computation of the competence of the insurers’ liabilities should reflect the financial structure of the insurance company in the most accurate and realistic way. Hence, the risks of the companies should be carefully taken into consideration. As the present system of competence in meeting liabilities (Solvency I) does not cover the risks that affect the insurance sector and even cause the liquidation of the company, EU has been working on Solvency II Project, covering all of the risks that the companies encounter comprehensively since 2002. The aim of this study is to analyze the content and the possible effects of Solvency II, being prominent both for EU and Turkey and will be put into effect in 2012, on insurance companies and consequently on the sector.
Keywords: Bankaclar ve Bankacılık; Sermaye Yeterliliği; Sigortacılık