Amatör spor dallarında yönetimsel ve ekonomik sorunlar : Yüzme, atletizm ve cimnastik - Günakan, Alperen (My University, 2023)
Amaç: Çalışmamızda, amatör spor dalı olan yüzme, atletizm ve cimnastik branşlarının finansal destek sorunları, tesis ve ekipman yeterliliği, altyapı ve antrenörlere dair sorunlar, sağlık ve gelir güvencesi çerçevesinde, amatör spor dallarının yönetimsel ve ekonomik sorunlarının sorgulanması ve tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada nitel yönteme özgü bir araştırma tekniği olan yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşme tekniği uygulanmıştır.Yapılan görüşmeler ses kayıt cihazına kaydedilmiş ve ‘‘Word’’ metnine aktarılmıştır. İlgili bulgular içerik çözümlemesine tabi tutularak konuyla ilgili temel sorunsalları yansıtan 4 tema altında sınıflandırılmıştır. Örneklem; yüzme dalında 6 sporcu, 1 antrenör, 3 antrenörlükle birlikte yöneticilik yapan kişi olmak üzere toplam 10 kişi; atletizm dalında 4 sporcu, 4 antrenör, 2 yönetici olmak üzere toplam 10 kişi; cimnastik dalında 3 sporcu, 5 antrenör, 3 antrenörlükle birlikte yöneticilik yapan kişi olmak üzere toplam 11 kişi; 3 branşta toplam 31 kişiden oluşturulmuştur. Bulgular: Araştırmada genel olarak ele alınan amatör spor dallarında finansal desteklerin yetersiz görüldüğü, kullanılan tesislerin ve sayılarının ihtiyacı karşılamadığı, altyapı sisteminin sporu desteklemek için yeterli bulunmadığı, antrenörlerin eğitim ve iletişimlerinin yetersiz olduğu, antrenör ve sporcuların sağlık ve gelir güvencelerinin yeterli bulunmadığı aktarılmıştır. Sonuç: Araştırmada ele alınan amatör spor dallarında finansal desteklerin, sponsorlukların arttırılması ve bilgilendirmelerin yapılması gerektiği, tesislerin imkanlar, yer ve sayıları bakımından arttırılması gerektiği, yeni sporcular keşfetmek ve geliştirmek için altyapılara daha fazla yatırım ve planlama yapılması gerektiği, antrenörlerin eğitim ve iletişimlerinin güçlendirilmesi adına çalışmaların daha sistemli ve düzenli olması gerekliliği, sporcuların sağlık konusunda daha fazla desteklenmesi, antrenör ve sporcuların gelirlerinin yetersizliğinden dolayı federasyonlar ve kulüpler tarafından daha fazla desteklenmeleri sonuçları elde edilmiştir.

Objective: This study aimed to examine the financial support, sports facilities, equipment adequacy, infrastructure and coaching challenges, health and income security concerns, as well as managerial and economic issues in amateur sport branches including swimming, athletics, and gymnastics. Material and Methods: Employed a qualitative approach, we utilized the semi-structured in-depth interview technique. Interviews were recorded and transcribed into written form. Content analysis identified four key themes reflecting the core challenges. Sample group; 6 swimmer, 1 trainer, 3 coaches and managers in the swimming branch; 4 athletes, 4 trainers, 2 managers in the field of track and field; 3 athletes, 5 coaches, 3 coaches and managers in gymnastics; in 3 amateur sport branches, it was composed of a total of 31 people. Results: The findings revealed a common perception of insufficient financial backing for amateur sports branches. The existing facilities fell short in terms of both quantity and quality, while the infrastructure lacked the necessary support. Coaches and athletes experiencing communication and education deficiencies, as well as health and income insecurities. Conclusion: The study underscores the pressing need for increased financial support and sponsorship initiatives in amateur sports. A comprehensive expansion and enhancement of facilities is necessary in terms of capacity and location. A systematic approach is imperative for strengthening coach training and communication. Enhanced support is essential for athletes' health and well-being. The study highlights the imperative for federations and clubs to provide greater support due to the insufficient income for coaches and athletes.
Managerial and economic issues in amateur sports : Swimming, athletics and gymnastics
Keywords: amateur; amatör; Athletics; Atletizm; Cimnastik; cimnastik Management; Gymnastic; gymnastics; Spor yönetimi; Sports administration; Swimming; Yönetim; Yüzme