The effect of person-organization fit on organizational commitment and work engagement: the role of person-supervisor fit - Güneşer, Ayşe Begüm (My University, 2007)
BİREY-ORGANİZASYON UYUMUNUN ÖRGÜTSEL BAĞLILIK VE İŞE ANGAJE OLMA ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: BİREY-ÜST UYUMUNUN ROLÜ Şirketler, hızlı değişen koşullar içerisinde rekabet yönünden avantaj sağlayabilmek için şirket kültürüyle uyum sağlayabilen bireylere ihtiyaç duymaktadır. Bu ihtiyacın gerek işe alım süreçleriyle gerekse sosyalizasyon yöntemleriyle giderilmesi esnek, uyumlu, şirketine ve işine bağlı çalışanların alınmasında anahtar rol oynamaktadır. Birey-organizasyon uyum düzeyinin önemi bu noktada ortaya çıkmaktadır. Birey-organizasyon uyumu konusundaki önemli perspektiflerden biri de bireyle çalıştığı şirket arasındaki değerler uyumudur. Değerler, birey ve organizasyon seviyesindeki araştırmaların önemli öncellerinden biri olarak sayılmakta ve bireylerin davranışlarının temelini, organizasyonların da kültürlerinin ölçülebilir temel unsurlarından birini oluşturmaktadır. Organizasyonların kültürleri de çalışanları tarafından paylaşılan değerlerin bir fonksiyonu olduğu için, bireylerle çalıştıkları organizasyon arasındaki değerlerin uyumu gerek organizasyon kültürünü gerekse çalışanlar üzerindeki etkilerini anlama yönünde önemli bir yaklaşım sunmaktadır. Bu yaklaşım içerisinde, çalışanların iş ortamında sıklıkla etkileşime girdikleri üstleri arasındaki değerler uyumu da önemli bir rol oynamaktadır. Bu amaçla, bu araştırmada birey organizasyon uyumu ile çalışanların örgütsel bağlılıkları ve işe angaje olmaları arasındaki ilişki ve bu ilişki içerisinde birey-üst uyumunun rolü incelenmiştir. Araştırma iki şirkette olmak üzere toplam 204 çalışan üzerinde uygulanmıştır. Sonuçlar katılım değeri açısından birey-üst uyumunun birey-organizasyon uyumu ile içten bağlılık arasında şartlı değişken görevi gördüğünü ortaya koymuştur. Liderlik ve katılım değerleri açısından birey-üst uyumunun birey-organizasyon uyumu ile işe angaje olma faktörlerinden enerji boyutu arasında ve katılım değeri açısından birey-üst uyumunun birey-organizasyon uyumu ile işe angaje olma faktörlerinden zihinsel angaje faktörü arasında şartlı değişken görevi gördüğünü göstermiştir.

THE EFFECT OF PERSON-ORGANIZATION FIT ON ORGANIZATIONAL COMMITMENT AND WORK ENGAGEMENT: THE ROLE OF PERSON-SUPERVISOR FIT In order to gain competitive advantage in this fast changing environment, companies need individuals who can be congruent with organizational culture. Meeting this need by selection processes and socialization methods plays a critical role in hiring flexible, congruent and committed employees. The importance of person-organization fit emerges at this point. One of the important perspectives in person-organization fit concept is the value congruence between individual and the organization. Values are considered to be important antecedents at the individual and organization level analysis. They constitute the basis of individual behavior and one of the measurable basic components of organizational culture. Since organizational cultures are function of shared values among employees, the value congruence between person and organization offers an important approach in understanding both the organization culture and the impact it has on employees. In this framework, the value congruence between employees and their supervisor also plays a critical role because employees frequently interact with their supervisor in the work setting. With this in mind, the aim of the study was to investigate the relationship of person-organization fit with organizational commitment and work engagement and the role of person-supervisor fit. Study was conducted in two companies and on total 204 employees. One of the companies operated in public and the other one in private sector. Results showed that P-S fit in terms of participation value moderated the relationship between P-O fit and affective commitment. In terms of leadership and participation values, P-S fit moderated the relationship between P-O fit and vigor. Besides, in terms of participation value P-S fit moderated the relationship between P-O fit and mental engagement.
Keywords: İşletmeler_Organizasyon; Organizasyon_Birey_Uyum; Örgütsel Bağlılık; Örgütsel Davranış; Rekabet