Zakir Kadiri Ugan’ın hayatı, ilmi şahsiyeti ve islam tarihi çalışmalarındaki yeri - Karagözoğlu, Gülşen (My University, 2015)
ZAKİR KADİRİ UGAN’IN HAYATI, İLMİ ŞAHSİYETİ ve İSLAM TARİHİ ÇALIŞMALARINDAKİ YERİ ÖZET Tatar Türkler’inden olan Zakir Kadiri Ugan, hem İdil-Ural bölgesinin bağımsızlık sürecinde etkin rol oynamış hem de Türkiye’ye geldiği yıldan itibaren yaptığı çeviriler ve kaleme aldığı makaleleri ile Türk düşünce hayatına ve İslam tarihçiliğine katkıda bulunmuştur. Özellikle Kazan’da yazdığı ve tercüme ettiği eserlerde modernleşme sürecinin getirdiği meselelere dair mühim fikirler ileri sürmüştür. Döneminin önemli konularına ilgi duyup bunlar hakkındaki düşüncelerini dile getirdiği gibi çeşitli okullarda öğretmenlik de yaparak öğrenci yetiştirmiştir. Zakir Kadiri hakkındaki araştırmalarda ismi geçmeyen ve bu çalışmanın üçüncü bölümünün konusunu oluşturan Hayat-ı Muhammed isimli eser de dönemin siyer anlayışını yansıtması açısından dikkate değer bir kaynaktır. ZAKIR KADIRI UGAN : HIS LIFE, SCHOLARSHIP, AND HIS PLACE IN ISLAMIC HISTORIOGRAPHY

Zakir Kadiri Ugan, who was of Tatar-Turkish origin, played a significant role in the sovereignty of Idel-Ural region, and contributed to contemporary Turkish thought and Islamic historiography with his articles and translations. He expressed remarkable thoughts regarding the issues risen by the process of modernity in his books and translations in Kazan. Besides his interest in, and thoughts about, the important problems of his era, he worked as a teacher in various institutions of learning, educating several students there. Furthermore, his significant work Hayat-ı Muhammed, which was analyzed in the third chapter of this dissertation, is a valuable source that reflects the understanding of Ugan’s era concerning the life of the Prophet Muhammad, even though it was generally ignored in the literature of Islamic history.
Keywords: Tarih