Ümraniye Verem Savaş Dispanserinde tedaviye alınan ARB (+) ve ARB (-) olup kültür pozitifliği bulunan hastaların temaslılarında Tüberküloz hastalığı risklerinin saptanması - Öztürk, Filiz (My University, 2008)
Enfeksiyöz tüberküloz hastalarının ev içi temaslıları tüberküloz gelişimi açısından risk altındadır. Bu çalışmada tüberküloz hastalarının sağlıklı ev içi temaslılarında iki yıl süresince tüberküloz gelişme insidansı ve hastalık gelişimini etkileyen faktörlerin ortaya konması amaçlanmıştır. Prospektif kohort olarak yürütülen çalışmada 160 tüberküloz olgusu ile aynı evi paylaşan 642 sağlıklı temaslı araştırma popülâsyonunu oluşturmaktadır. Temaslılar iki yıl süresince izlenmiş ve hastalık gelişimi üçer aylık aralarla değerlendirilmiştir. İki yılsonunda izlenen 642 hastanın 19’unda tüberküloz geliştiği ve iki yıllık insidansın %3,0 olduğu tespit edilmiştir. İki yıllık insidans kadınlar için %3,8 ve erkekler için %2,0 olarak bulunmuştur (p>0.05). Hastalık gelişme riski, 35 yaşından sonra azalmakta ve 15–34 yaş arasında en yüksek düzeye ulaşmaktadır. Kilolu grup referans kategorisi olarak alındığında; normal ağırlıkta olanlarda RR’ in 4,7 kat (%95GA 1,0–20,9 p=0,03), zayıf grupta ise 2,2 kat arttığı bulunmuştur (%95 GA 0,4–12,2 p>0,05). BCG aşısının olmaması, PPD pozifliğinin varlığı ve ailenin kirada otuyor olması tüberküloz gelişme riskini anlamlı düzeyde artırmaktadır. Birincil korunma açısından BCG aşısının kapsayıcılığının artırılması, ailenin beslenme ve barınma düzeyini geliştirmeye yönelik sosyal yardım önemli müdahale yöntemleridir

TUBERCULOSIS DISEASE RISK AMONG HOUSEHOLD CONTACTS OF SMEAR (+) AND SMEAR (-)/ CULTURE (+) TUBERCULOSIS PATIENTS TREATED IN UMRANIYE TB DISPENSARY Household contacts of infectious tuberculosis cases are under risk for tuberculosis development. The objective of this study is to determine the incidence of tuberculosis and associated risk factors among household contacts of tuberculosis cases in two years of follow up. The study was designed as a prospective cohort and 642 healthy contacts of 160 tuberculosis cases formed the study population. Household contacts were followed up for two years and evaluated for tuberculosis development every three months. At the end of two years among 642 contacts, 19 developed tuberculosis which yielded an incidence rate of 3.0%. The two year incidence rate was 3.8% for females and 2.0% for males (p>0.05). The risk of developing tuberculosis was highest among 15-34 years and decreased after the age of 35 years. When overweight contacts was taken as the reference category, RR was 4.7 (95%CI 1,0–20,9 p=0,03), among normal weight group and 2.2 among underweight group (95%CI 0,4–12,2 p>0,05). The risk of developing tuberculosis increased significantly in BCG unvaccinated contacts, TST positive contacts or in contacts living in a rented house. Increasing the coverage rate of BCG vaccine, social support for improving nutrition and living conditions are important intervention methods for primary prevention.
Keywords: Halk Sağlığı; Tüberküloz; Tüberküloz Riski