Significance of popular culture in english language teaching coursebook - Sözen, Orhun Burak (My University, 2007)
KISA ÖZET Popüler kültür, İngiliz aristokrasisini insan yığınlarıyla tehdit eden Sanayi Devrimi’nin ortaya çıkmaya başladığı on sekizinci yüzyıldan beri küresel ölçekte her şeyi basmakalıp, homojen hale getiren büyük ölçekli ticari bir kültür dairesidir. Yerli, otantik, insanların kendilerini rahatça ifade ettiği, gereksinimlerle şekillenen ve üreticisin pasif alıcı değil yaratıcı olduğu halk sanatından farklıdır. Kitleler, gösterişli, görkemli ancak içeriği olmayan ve biçimden ibaret popüler kültürle küresel ölçekte neo-kapitalist sisteme entegre olmaktadır. Günümüzde

öğretimi diğer tüm dillerinkinden fazla ve etkindir. Bunda İngilizce’nin lingua franca (uluslar arası iletişim aracı) olması etkilidir. Bu yönüyle ve kültürel özellikleriyle İngilizce popüler kültürü taşıyan, yayan ve işlevselleştiren en önemli araçtır. İngilizce öğretiminde kullanılan ders kitapları da bu aracın işlevsel uzantıları ve öğeleridir. Bu çalışmada seçilen üç üniversite olan Marmara Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi ve Okan Üniversitesi’nde toplam iki koordinatör, on bir öğrenci ve beş okutmanla, ayrıca bu paralelde Oxford University Press (OUP), Pearson-Longman ve Express Publishing yayınevlerinin temsilcileriyle görüşmeler gerçekleştirilmiş olup İngilizce öğretiminde kullanılan iki değişik düzeydeki altı farklı ders kitabının (New English File, Matrix, New Headway, Language to Go, Pathfinder ve Enterprise) popüler kültür içeriği çözümleme ve incelemeye konu olmuştur. Görüşmelerin ve üç parametre setiyle içerik analizinin sonuçları değerlendirilmiştir, bu şekilde görülmektedir ki çalışma büyük ölçüde söz konusu kitapların içerik analizine dayanmaktadır. Parametre setleri olarak içerik analizine dayalı bir model, Kumar’ın toplum katmanları sınıflaması ve Maslow’un gereksinimler hiyerarşisi kullanılmıştır. Bulgular, günümüzde geçerli olan post-modern koşulları yansıtmaktadır. Bu bağlamda küresel ölçekte popüler kültür post-modern koşullarca özendirilmekte, yükseltilmekte, ve yüceltilmektedir, ancak post-modern dönüşümün tamamlanmaması paralelinde yüksek kültür dairesi de bir ölçüde işlevselliğini korumaktadır. Kapitalist ve neo-kapitalist çağ aynı anda yaşanmaktadır. Bulguların ortaya koyduğu bir diğer gerçeklik, İngilizce öğretiminde kullanılan ders kitaplarının popüler kültür için bir araç işlevine ve büyük olasılıkla daha fazlasına sahip olduğudur. ABSTRACT Popular culture is a large-scale sphere of culture which stereotypes, homogenises and mixes everything in a commercial fashion and which has existed since the eighteenth century when the Industrial Revolution started to take place. It differs from folk art whose creators are not passive recipients but innovators and which is authentic and autochthonous and which has been the expression of the needs of the folk. Masses have been integrated into neo-capitalist system through popular culture which is splendidly flamboyant in form but whose content is vacuous. As English is the lingua franca (international communicative medium), teaching any other foreign languages is not as widespread. The mentioned quality of English and its cultural façade makes it the prior means in carrying, spreading, and functionalising popular culture. English Language Teaching (ELT) s are the functional tentacles and elements of the primary means. Two coordinators, eleven students and five English instructors as well as the representatives of the publishing, houses, videlicet Oxford University Press (OUP), Pearson-Longman and Express Publishing were interviewed in the selected Marmara, Yeditepe and Okan universities within this study. Relevant coursebooks in two levels and under six titles, videlicet New Enghlish File, Matrix, New Headway, Language to Go, Pathfinder and Enterprise were analysed, studied and whose popular culture contents were revealed as part of the content. Henceforth, both the interviews and contents analysis of the coursebooks have been exploited in the study and three sets of parameters have been employed, so the study is mainly based on the content analysis of the coursebooks. Consecutively the sets of parameters are a model devised and developed in accordance with the contents, social realms taxonomy by Kumar and needs hierarch by Maslow. The findings clarify the existing post-modern conditions. Within this context, popular culture has been promoted, prioritised and strengthened through post-modern conditions, however high culture still perseveres to a certain extent, because transformation into a post-modern age has yet not been completed. Capitalist and neo-capitalist eras co-exist. The findings support the idea that English Language Teaching (ELT) coursebooks constitute a means function and even more for popular culture.
Keywords: Öğrenim ve Öğretim_İngilizce; Yabancı Dil_Öğrenim ve Öğretim