Beş haftalık mobil uygulama destekli öz düzenleme çalışmasının sporcuların psikobiyososyal durumları üzerine etkisi - Saraç, Hakan (My University, 2022)
Amaç: Beş haftalık mobil uygulama destekli öz-düzenleme çalışmasının sporcuların psikobiyososyal durumları üzerine etkisinin incelenmesi amacıyla aşamalı olarak iki çalışma gerçekleştirilmiştir. Bu doğrultuda birinci çalışmada ülkemizde uyarlanması gerçekleştirilmemiş olan Sürekli Psikobiyososyal Durumlar Ölçeği’nin uyarlanması; ikinci çalışmada ise Beş haftalık mobil uygulama destekli öz düzenleme çalışmasının sporcuların psikobiyososyal durumları üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem ve Gereçler: Birinci çalışmada çeşitli spor dallarında yer alan toplam 189 sporcu örnekleme dahil edilmiştir. İkinci çalışmada ise oluşturulan deney ve kontrol grupları için toplam 20 futbolcu örnekleme dahil edilmiştir. Her iki çalışmada da veri toplama aracı olarak Psikobiyososyal Durumlar Ölçeği Sürekli (Trait) Versiyon (PBSST) ve kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Bulgular: Çalışma 1 kapsamında yapılan doğrulayıcı faktör analizi (DFA) sonuçlarının orijinal model ile uyum gösterdiği görülmüştür. İkinci çalışmada mobil uygulama destekli uygulamaya katılım sağlayan deney grubu sporcularının işlevsel ve işlevsel olmayan psikobiyososyal durumları açısından çalışma öncesi ve sonrasında farklılık olduğunu göstermiştir. Kontrol grubunda ise çalışma öncesi ve sonrası bir farklılık bulunmamıştır. Bununla birlikte deney grubunun kendi skorları bağlamında anlamlı bir farklılık gösterdiği ancak kontrol grubu ile karşılaştırıldığında anlamlı bir fark göstermediğini ortaya konulmuştur. Sonuç: Çalışma 1 sonuçları değerlendirildiğinde Türk Sporcular için geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu; çalışma 2 sonuçları değerlendirildiğinde ise, psikobiyososyal durumların düzenlenmesinde teknolojik desteğin mobil uygulamalar yoluyla etkili olduğu ve kullanılabileceği söylenebilir.

Aim: The aim of this study was to investigate the effects of self-regulation training supported by the mobile application which was developed by researchers of this study on the psychobiosocial states of football players. For this purpose, two studies were carried out in stages. Accordingly, the adaptation of the State Psychobiosocial States Scale (PBS-ST), which was not adapted in Turkish culture in the first study; In the second study, it was aimed to investigate the effects of self-regulation training supported by the mobile application which was developed by researchers of this study on the psychobiosocial states of football players. Methods and Material: In the first study, 189 athletes involved in various sports branches were included in the sample. In the second study, 20 football players were included in the sample for the experimental and control groups. In both studies, Psychobiosocial States Scale Trait Version (PBS-ST) and personal information form were used as data collection tools. Findings: The confirmatory factor analysis (CFA) results in Study 1 were found to be in concordance with the original model. A significant difference was found between functional and dysfunctional PBS test outcomes before and after the study in athletes who completed self-regulation training supported by the mobile application. In the control group, no differences were found between the functional and dysfunctional PBS test outcomes before and after the study. However, it was revealed that the experimental group showed a significant difference in terms of their scores, but did not show a significant difference when compared to the control group. Conclusion: When the results of Study 1 are evaluated; it is a valid and reliable measurement tool for Turkish Athletes; When the results of study 2 are evaluated, it can be said that technological support is effective and can be used through mobile applications in the regulation of psychobiosocial states.
Keywords: Duygular; Öğrenim ve öğretim; Öz-Düzenleme Emotions; Psikobiyososyal Durumlar; Psychobiosocial States; Self-Regulation; Spor; Sports; Study and teaching