Said Nursi’nin tasavvufi görüşleri - Beki, Melahat (My University, 2007)
Said Nursi yasadıgımız cografyada XX. yüzyıla damgasını vuran önemli isimlerden biridir. Bilimsel çerçevede pek çok yönden arastırma konusu yapılan eserleri, milyonları bulan takipçileriyle, Said Nursi vefatının ardından da etkinligini sürdürmüstür. Bu çalısmamızda; Said Nursi’nin daha önce akademik çalısma konusu olarak genisçe ele alınmamıs olan yönleri; manevi kimligi, yetismesinde tesiri olan tasavvufî çevre, eselerinin olusmasına zemin hazırlayan beslendigi tasavvufî kaynaklar, hayatında ve eserlerindeki tasavvufî motifler konularında genis çerçeveli bir bakıs açısı sunmak hedeflenmistir. Yaptıgımız bu çalısma; Nursi’nin sahsiyeti ve eserlerindeki tasavvufî boyutu netlestirecek düsünsel bir çerçeve sunmamıza olanak saglamaktadır. Anahtar Kavramlar : Said Nursi, Tasavvuf, Tarikat, Risale-i Nur Külliyatı.

Said Nursi is one of the most important thinkers who had a big influence on the 20th century in the geography we live. After his death, Said Nursi has continued his impression with his milions of followers and his works which have been subject to kinds of researches in a scientific prospect. In that article, our purpose is to present a wide perspective of subjects like his characteristics which has not been discussed specifically, his spiritual identity, the mystical atmosphere he had grown in, the mystical resources which gave him a background for his literature and his life, and the mystical motifs in his life and literature. Our academic work has gave us the opportunty to understand the spiritual personality of Said Nursi and also mystical aspects of his literature. Key terms: Said Nursi, Mysticism, Order, Literature of Risale-i Nur.
Keywords: İslam Dini; Said Nursi; Tasavvuf