Türkiye'de linç: 1991-2011 dönemindeki linç eylemlerinin analizi - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Bu makale, Türkiyede 1991-2011 yılları arasında meydana gelen linç eylemlerinin kapsamlı bir analizini yapmayı hedeflemektedir. Son yıllarda, Türkiyedeki linç eylemlerinde yoğun bir artış yaşanmasına ve bu konuda yayınlanan makaleler ve kitapların bu artışa vurgu yapmalarına rağmen, linç eylemlerinin dinamiklerini anlamaya yönelik yeterince çalışma yapılmamıştır. Bu makalede, gazete taraması ile linç verilerinin kapsamlı bir datası elde edilerek, eylemlerin mekanizmaları ve dinamikleri analiz edilmektedir. Elde edilen linç verileri göstermektedir ki, eylemler temel olarak adi ve siyasi olarak nitelendirebileceğimiz iki farklı tetikleyici etmene sahiptir ve bu iki kate- gorinin nedensel mekanizmaları ve dinamikleri birbirinden farklıdır.

This study aims to analyze the systematic and extensive lynching acts between the years of 1991-2011 in Turkey. Lynching acts have been on the rise in Turkey in recent years and even though current literature on this issue has emphasized the importance of this increase, there are not enough systematic studies to understand the causes of these acts. In this study, by surveying newspapers published between 1991 and 2011, causes and dynamics of lynching are analyzed. The data set shows that these lynching acts have two distinct categories, which are ordinary and political, on the basis of their motivation and these categories have different causes and dynamics.
Lynching in Turkey: An analysis of lynching acts in the period between 1991-2011
Keywords: Tarih